HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 47926 užívateľov

Návody > Penumbra: Overture


Zobrazení:39717
Autor návodu:Spiky

Návod zatiaľ nie je kompletný, bude postupne dopĺňaný.
(Posledná aktualizácia: 12.6.2007)


Úvod

Ide o hororovú adventúru s prvkami akčnej hry, avšak, pred spustením si vyberiete jednu z troch obtiažností. Nejde tu ani tak o obtiažnosť, ale o dôraz na určitý štýl:
  • Easy – Hra bez nepriateľov – Dôraz je kladený na logickú stránku hry, k boju počas hry nedôjde vôbec. Nepriatelia sú tam len tak mimochodom.
  • Normal – Najlepšia alternatíva – Nepriatelia v hojnom počte, ale dôraz stále kladený hlavne na logiku.
  • Hard – Pre akčnejšie ladených – Od „normalu“ sa líši iba silou nepriateľov, to znamená, že nepotrebujú toľko úderov, aby vás odrovnali.


Tipy a triky

Prehľad vecí, na ktoré by ste počas hrania hry rozhodne nemali zabúdať, ale aj riešenie problémov, logických úloh, prístupových kódov...

1. Zdravie
Jediný spôsob uzdravenia je prostredníctvom liekov, ktoré budete nachádať v maĺých množstvách, a preto je nutné s nimi šetriť!!! Samozrejme, ľahké zranenia ako kontakt s elektrickým plotom, alebo pád z menšej výšky, liečiť netreba, zdravie sa dostaví v priebehu pár sekúnd.

2. Predmety
Predmety bývajú poschovávané na rôzných miestach: zahádzané kameňmi, prikryté krabicami, na najvyšších policiach, zamknuté v krabiciach... Odporúčam brať všetko (miesta je dosť), hlavne písomné dokumenty (niektoré by vám veľmi chýbali), batérie, svetlice. Taktiež je dôležitá kombinácia predmetov, vďaka ktorým sa dostanete ďalej.

3. Svetlo
Celkovo máte k dispozícii 3 druhy svietidiel: týč svietiaca nazeleno (odporúčam, lebo sa nemíňa), svetlica (dobrá na osvetlenie väčších miestností), baterka (dopĺňate pomocou batérií, využívajte len v núdzových prípadoch). Občas na chodbách nájdete olejové lampy, ktoré môžete zapáliť pomocou Zippo zapaľovača.

4. Zbrane Celkovo 3: kladivo, metla a čakan, ktorý odporúčam (nájdete ho vo WorkShope, zahádzaný kamením). Najlepší na súboje so psami. Kladivo hlavne na iné účely ako je napr. prebúranie cesty zabarikádovanej doskami, otvorenie kanistra s benzínom. Metlu jedine na odháňanie pavúkov, iné využitie som nenašiel...

5. Súboje
V Penumbre sú 4 druhy príšer: Psy, pavúky, gigantický červ a nejaká neznáma príšera na konci 1. epizódy. O tej na konci toho moc neviem, len že vás napadne zozadu, červ sa len tak z nudy preháňa po chodbách, keď mu je nejaká malá, tak ju zväčší? No a jediné príšery proti ktorým sa dá bojovať sú psy a pavúky.

  1. Boj proti pavúkom
    Keďže sa vyskytujú v hojnom počte, boj so zbraňou je nezmyselný. Ničenie ich hniezd dynamitom som pokladal za najlepšie riešenie až do chvíle, kým sa usadil prach po výbuchu ?. Za jedinú (rozumnú) možnosť preto pokladám útek. Samozrejme, do istej miery je možnosť aj ich postupná likvidácia.
  2. Boj proti vlkom Zabiť sa dajú skoro všetkým, najrozumnejšia je ich likvidácia z bezpečného miesta, tj. na vyvýšenom mieste (na krabici), kam na vás nedostanú, ale vy na nich hej ?. Pri prechádzaní takýmito lokalitami odporúčam mať v blízkosti krabicu, prípadne nejakú pred sebou tlačiť. Keby ste nemali nič na blízku, dobre mierená rana čakanom na pár sekúnd všetko vyrieši. Ak boje jednoducho nezvládate, chodievajte v podrepe, bez svetla a vyhýbajte sa priamemu kontaktu, v prípade núdze použite mäso.
6. Šifry
Na začiatok tu mám tri šifry:
  • WorkShop - 8412
  • Železná brána - 5738
  • Generátor (otáčanie ventilov) - 5 1 2 4 3


Misie

Okrem samotného návodu taktiež nebude chýbať prehľad vecí, ktoré treba zobrať, nepriatelia v danej úrovni a kombinácia predmetov.


Loď
Ide vlastne o krátky tutorial, v ktorom sa zoznámite s ovládaním.

Zoznam vecí: notes, Glowstick, batérie, Fishermans Letter, baterka
Nepriatelia: -


Grónsko
Prechod do podzemia. Po ceste zoberte kameň, ktorým rozbijete námrazu na poklope. Otočte kolesom, otvorte poklop a vstúpte.

Zoznam vecí: kameň
Nepriatelia: -


Podzemie - 1. časť
Choďte dverami vľavo, v tejto miestnosti sú dve police, odtiahnite tú naľavo. Odkryjete dieru, zabarikádovanú doskami. Použite kladivo na rozbitie dosiek, vlezte do tunela. V tuneli pokračujte cestou vpravo, prídete do miestnosti, v ktorej je nejaký prístroj. Použite železnú tyč na mechanizmus, otočíte ním v smere hodinových ručičiek a tým otvoríte dvere v podlahe.

Zoznam vecí: železná tyč, Flare 2x, kladivo
Nepriatelia: -


Podzemie – 2. časť
Mapa Podľa mapy choďte do OFFICE, zoberte potrebné veci (sú v zozname), kľúč použite na truhlicu, vyjdite von. Keď započujete psa, rýchlo sa skryte za krabice vľavo, dajte sa do podrepu a vypnite svetlá. Keď sa bude pes vracať, choďte (v podrepe) za ním, ale keď odbočí doprava, vy pokračujte rovno. Držte sa stále steny naľavo až kým neprídete do STORAGE.
Ste v malej miestnosti so štyrmi dverami. Predtým, ako vstúpite do dverí vľavo, si prezrite kresby, namaľované na stenách. Je to vlastne prehľad toho, čo vás v najbližších okamihoch bude čakať. Ste v miestnosti, v ktorej je vchod do akejsi bane. No ešte predtým vstúpte do ďalších dverí a zoberte nejaké veci. Vráťte sa a z bedne vyhádžte kamene, potom ju odsuňte, otvorte padacie dvere a vstúpte. Sú tu tri cesty, najskôr choďte doprava okolo mŕtveho psa a na konci tunela zoberte nejaké veci. Vráťte sa a teraz choďte strednou cestou, pozor na unikajúcu paru!!! Na konci vľavo zoberte list, potom pokračujte až k železnej bránke, na zámok použite kladivo, vo vnútri zoberte všetko čo sa dá, otočte kolesom na trúbke a vráťte sa na rozcestie. Vľavo zoberte rebrík, ktorý použijete na padacie dvere, aby ste sa mohli vrátiť. Pred tým, ako však pôjdete hore budete svedkom krvavej scény nad vami. Po návrate hore budú otvorené ďalšie dvere, ktoré boli pred tým zamknuté. Najprv choďte do dverí po vašej ľavej ruke. Zoberte kľúč a poznámky a choďte sa pozrieť na veľkého pavúka na stole. Prejdite do druhej pootvorenej miestnosti a zoberte mäso. Choďte späť do centrálnej časti.
Pes, ktorý tu strážil, zmizol. Držte sa steny po pravej ruke, po chvíli prídete ku starým dverám, vedúcim do ďalšej časti.

Zoznam vecí:
OFFICE: Officers Log, Baxtrin, Copenhagen Post, Small Key, batérie, Beef Jerky 2x, Painkillers, Flare, návod na výrobu výbušniny
STORAGE: Empty Lighter, Painkillers, batérie 2x, Flare, Scientific Finding 2x, Lighter Fluid Gas, Old Key, Spider Haters, Beef Jerky
Kombinácia predmetov: Empty Lighter- Lighter Fluid Gas
Nepriatelia: 1 pes


Podzemie - 3. časť
Dvere otvorte starým kľúčom. Pomaly za sebou zatvorte a držte sa stále pri stene. Použite sudy vľavo na zatarasenie dverí (onedlho sa dostaví návšteva). Keď budete pripravení, bežte do časti EXPLOSIVES (podľa mapy - Podzemie - 2.časť) a odtiahnite odtiaľ sud s nápisom TNT do severnej časti NORTHEN AREA, tam ho položte do diery a zoberte list papieru na ktorom je kód od dverí, vedúcich do WORKSHOPu (8412). Pes, ktorý sa tu pohybuje, stráži centrálnu časť. Ak ho chcete obísť a pokojne sa dostať do WORKSHOPu, držte sa steny naľavo. Do prístroja zadajte kód z listu papiera a vstúpte.
V policiach nájdete svetlicu a motúz. V miestnosti pred vami je v ľavom rohu krompáč, zahádzaný kamením.
Pokračujte cez železnú bránku, zabočte doprava. Pred vami je elektrický plot. Je na vás, ako ho preskočíte (použite krabice a dosky). Keď prejdete, rozbite dvere s nápisom Explosives. Zoberte nejaké veci, rozbite sud s pušným prachom, naň použite motúz, namočený v "Baxtrin", získate zápalnú šnúru (Fuse). Vráťte sa do NORTHEN AREA. Na sud TNT použite Fuse. Zapaľovačom zapáľte knot a bežte preč. Po výbuchu pokračujte dierou do ďalšej časti.

Zoznam vecí: My Favourite WorkShop, Flare, Cotton String, Pick Axe, Dynamit 2x, Painkillers
Kombinácia predmetov: Baxtrin- Cotton String
Nepriatelia: 1 pes (ten istý ako v 2. časti)


Podzemie - 4. časť

Mapa Z čias druhej svetovej...
Na začiatok by som len spomenul, že sa tu nachádza mnoho psov, ktoré strážia túto základňu. Ale nemusíte sa obávať, pretože sa k vám zatiaľ nedostanú. Prvý pes je až za „KEY PANEL“, ktorý okrem iného nie je pod prúdom, ako aj zvyšok základne. Znamená to, že vaša prvá úloha je nahodiť generátor.

Generátor (manuál na opravu nájdete v POWER ROOM, ak si nebudete vedieť poradiť, použite môj návod):
Najskôr treba zohnať nejaké veci. Zastavte sa v malom sklade na juhu, zoberte poistku (je na najvyššej polici). Teraz už môžete vstúpiť do POWER ROOM. Pred vami je hlboká diera, z opačnej strany je rebrík. Oproti rebríku je drevené „oplotenie“ (asi aby nenastal úraz), zničte ho. Vedľa vás by mala byť bedňa s batériou. Zhoďte ju dole, zlezte po rebríku, zoberte batériu, vráťte sa hore. Batériu použite na generátor (je tam nápis battery). Otočte ventilmi v takomto poradí (v smere od diery): 5 1 2 4 3. Choďte dozadu, zatiahnite za páku, zhorí vám poistka. Vráťte sa k ventilom a zasuňte poistku (tú zo skladu). Potom znova zatiahnite za páku, tentoraz úspešne...

Morzeovka: Choďte do COMMICATION CENTRAL, kde nájdete vysielačky. Zoberte prenosnú, bude slúžiť na komunikáciu s Redom, a na tej veľkej oproti dverám nalaďte frekvenciu, aby ste jasne počuli morzeovku. Je to vlastne kód od KEY PANEL, ktorý je už pod prúdom. Na rozlúštenie použite papier, ktorý nájdete na stole vľavo. Pre tých, ktorý si nevedia poradiť: 5738. Teraz môžete pokračovať a otvoriť KEY PANEL. Pozor, po odblokovaní sa dostaví návšteva!!!

Za KEY PANELOM...
...zabite psa, pokračujte v pravo: teraz je na vás ako budete pokračovať. Ja som volil najskôr kompletnú likvidáciu psov (je ich tu 6 ks). Odporúčam ich zabíjať tak, ako to opisujem na začiatku návodu (Tipy a triky), tj. z krabice, ktorých tam nájdete dosť.

Keď bude všade kľud, pokračujte do EXCAVATION. Tam si všimnite v „strope“ dieru, pod ktorú prisuňte krabicu. Zoberte dlhší kus rozbitého rebríka a „vsunte“ ho do diery. Je dosť ťažké sa tam dostať, nejako tam skúste preskákať a potom sa rýchlo chytiť.

Nasleduje asi najťažšia pasáž hry, pre prehľadnosť pridávam vlastnú mapu:

Mapa

Tipy:
1. Vyhýbajte sa hniezdam!!!
2. Nikde sa zbytočne nezdržiavajte (každá sekunda bude chýbať).

Začínate v plnom kruhu. (pozn.: ak budete rýchly, k boju nemusí dôjsť)

Podľa mapy: na križovatke pokračujte vľavo, za sebou zatiahnite balvan, tým zablokuje cestu za sebou (mimochodom sa tým zbavíte 8 pavúkov). Pred vami je pasca, ktorá vás oslepí na pár sekúnd (nemusíte sa obávať, cesta za vami je zablokovaná), pred vami je olej (nie je nutné použiť). Teraz zabočte vpravo, opäť za sebou zablokujte cestu a môžete si vydýchnuť...

Naľavo od vás je malý balvan, tlačte ho pred sebou, zhoďte ho do kyseliny, prejdite cez lávku a pripravte si čakan....teraz sa nesmiete nikde zastavovať, až po rozcestie pôjde za vami veľký balvan, tam rýchlo zabočte vľavo. Otrasy vyprovokovali pavúkov z dvoch hniezd, takže rýchlo prebúrajte stenu pred vami, tým ste oslabili strop, ktorý sa začína rúcať a ešte k tomu je za vami 8 pavúkov. Pred vami je akýsi oporný stĺpik, zničte ho!, a hneď sa pakujte cez stenu vľavo. Za tou treťou je konečne východ...

Súvisiace hry Penumbra Collection
Penumbra: Requiem
Penumbra: Black Plague



Diskusia Príspevkov: 70 Hodnotenie
1345 hlasov

100
60
20

80
40
0
51
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |