HRYCHEATYTRAINERYNÁVODYPREKLADYCD OBALYWALLPAPERYSCREENSHOTYDOWNLOAD

OSTATNÉ
KALENDÁR
FÓRUM
FIRMY
TOP 10

KÚP SI HRU
UŽÍVATEĽ
Prihlásiť
Registrácia


Užívatelia
Hry v obchode
Zlacnené hry

ABCgames
Kontakt, RSS, Spolupráca
ŠTATISTIKY
Hry:
Cheaty:
Trainery:
Návody:
Preklady:
CD obaly:
Wallpapery:
Screenshoty:
Download:
21116
5455
5063
1438
1600
7336
6013
12859
1687

Online 29647 užívateľov

Návody > Mass Effect 3


Zobrazení:190042
Autor návodu:Andrej Eperješi, ABCgames.sk

Hlavné úlohy | Vedľajšie úlohy | Ostatné


0. Prológ: Zem

Po všetkom, čo ste dosiahli, ste síce stále rešpektovaní, no bez hodnosti a pod vojenským dohľadom. Niečo sa blíži k zemi a tak vás predvolajú pred vojenskú radu. Odvedie vás tam váš starý známy admirál Anderson (ak ste ho aj nominovali na veľvyslanca v druhom dieli, tak sa neskôr stal veľvyslancom Udina a Anderson sa vrátil k armáde). Cestou narazíte na ďalšieho známeho, ktorým je buď Kaidan Allenko, alebo Ashley Williamsová (podľa toho, koho ste nechali zomrieť v prvom dieli). Vzor (4): Za dve odpovede Vzoru pred Radou. alebo Renegát (4): Za dve odpovede Renegáta pred Radou.
Počas rozhovoru zaútočia na Zem Reaperi. Anderson vám dá pištoľ (M-3 Predator) a máte ho nasledovať, musíte sa dostať na vašu starú loď Normandy. Prológ je len uvedenie do deja a pre obnovenie/ nacvičenie základných možností hry. Utekajte za ním po rímse. Preskočte dieru a za rohom vylezte po rebríku. Prejdite na susednú strechu a uvidíte po stene liezť troch Huskov. Zastreľte ich. Zlezte po rebríku dole a na terase pred vami sú ďalší huskovia. Začnite páliť, no dôjde vám munícia, tak ich zabite ručne. Údermi (F), alebo omničepeľou (podržať F). Vojdite do bytu, ktorý zničí výbuch a otvorte dvere. Spoza nich sa driape jeden husk a keďže neustále driape rukou, nedostanete sa dosť blízko na bežný úder, tak použite omničepeľ. Otvorte dvere a uvidíte v šachte chlapca.
Vzor (2): Pomôžem ti. alebo Renegát (2): Vylez sem.
Ako pokračujete, Anderson vám povie, že musíte do Citadely, požiadať Radu o pomoc a získať spojencov. Keďže ste spektra (alebo ste boli, ak ste si v minulom dieli neobnovili svoju funkciu spektry), tak by ste mali na nich zapôsobiť. Tiež vyjadrí smútok nad úmrtiami nevinných v tejto vojne.
Vzor (2): Chápem, ako sa cítite. alebo Renegát (2): Je to vojna. Ľudia zomierajú.
Vezmite si zo zeme muníciu a už len nasledujte Andersona až k vode a ku dvom vojakom. Tam vás napadnú Kanibali, nový druh nepriateľa, Reapermi upravení batariani. Kryte sa a postrieľajte ich. Vojaci vám povedia, že ich zostrelili a pri vraku by mala byť vysielačka. Len prebehnite za roh trosiek a postrieľajte cestou pár kanibalov. Na rohu je aj lekárnička. Pred vysielačkou je na zemi útočná puška (M-8 Avenger I). Použite vysielačku a vyšlete Normandy núdzový signál. Kým po vás prídu, musíte udržať pozíciu, pretože dorazila väčšia skupina kanibalov. Len ich likvidujte, pokiaľ nedorazí Joker s Normandy a nevyzdvihnú vás.
Odlietate len vy a Kai/Ash. Anderson zostáva tu, aby pomohol v boji. Obnoví vašu armádnu hodnosť a vyšle vás po pomoc od spojencov.



1. Priorita: Mars

Možnosť získať zbrane: M-4 Shuriken, M-15 Vindicator, M-23 Katana, M-92 Mantis.
Možnosť získať vylepšenia: Shotgun High Caliber Barrel, Shotgun Shredder Mod, SMG Scope, SMG Ultralight Materials, Sniper Rifle Concentration Module, Sniper Rifle Extended Barrel.
Možnosť získať brnenia: Ariake Technologies Gauntlets, Kassa Fabrication Chestplate.


Hoci od vás chce Anderson, aby ste šli ihneď na Citadelu, ozve sa vám cestou admirál Hackett. Chce, aby ste šli na Mars, kde robili výskum proteanských archívov s doktorkou T´Soni. Údajne by v nich mal byť spôsob, ako zastaviť Reaperov. Na povrch idete vy, Ash/Kai a James. Rozdeľte členom tímu body do schopností a vyrazte.
Prejdite vpred a skočte dole k vozidlu. Na zemi je ostreľovačka (M-92 Mantis) a pár tiel. Preskúmajte ich pre pár skúseností. Pokračujte po ceste a narazíte na skupinu agentov Cerberu, ktorí popravili vojakov Aliancie. Zabite ich, prebehnite vyššie a pred vstupom do komplexu zlikvidujte ďalšiu skupinu.

Prvá časť základne
Vojdite do komplexu a vyvezte sa dnu výťahom. Cestou Ash/Kai naznačí, že by ste mohli byť stále v spojení s Cerberom. Vzor (2): Mnohým sme si prešli. Alebo Renegát (2): Prenes sa cez to. Hore narazíte na Liaru T´Soni. Objavila tu proteanské plány na zbraň schopnú zničiť Reaperov.
Môžete sa spýtať, prečo sa to zistilo až teraz, keď prístup k archívom je už dlhé roky. Liara sa rozhovorí o tom, ako ju Hackett kontaktoval, aby využila svoj vplyv Tieňovej Brokerky a našla spôsob na zastavenie Reaperov. Podotkne, že chcela prísť za vami. Tu sa dialógy trochu líšia od toho, či ste mali predtým vzťah, alebo nie.
Vzor (2): Tiež si mi chýbala. / Spravila si správne. alebo Renegát (2): Tým sa netráp.
Potom zareagujte na celý objav.
Vzor (2): Zdá sa to byť pridobré, aby to bola pravda. alebo Renegát (2): Konečne nejaké dobré správy.

Jamesa pošlete naspäť k lodi, aby vás kryl v prípade, že sa Cerberus dostane k archívom pred vami. Jeho miesto v tíme nahrádza Liara. Na balkóne sa objaví pár nepriateľov. Môžete po nich páliť a niekoľkých aj zabiť, no posledný jeden, či dvaja sa schovajú za zábradlím. Aby ste si pripomenuli ovládanie schopností členov tímu, použite na nich Liarinu schopnosť „Singularita“, ktorá ich vydvihne hore a vy ich môžete zabiť, kým sú vo vzduchu.
Máte tu aj lekárničku, ak potrebujete. Musíte sa dostať teraz tiež na balkón. Skúste výťah, no poškodili ho. Použite ovládací panel pri vozidle, ktoré tu stojí a zodvihnete ho pre údržbu. Za vozidlom vylezte na krabice za vozidlom, na ktorých je munícia. Z nich skočte na zdvihnuté vozidlo a z neho na balkón.
Z balkóna prejdite dverami do miestnosti, kde zabite pár nepriateľov. V ďalej miestnosti použite počítač na odomknutie dvier na strechu. Než odídete, máte tu lekárničku, samopal (M-4 Shuriken) a rukavice (Ariake Technologies Gauntlets). Na stoličkách pod schodmi je Datapad so správou.
Prejdite dverami a ste v exteriéri stanice. Zlezte dole rebríkom, prebehnite vpred a na konci plošiny máte brnenie (Kassa Fabrication Chestplate). Vylezte hore rebríkom, preskočte na plošinu oproti a vojdite dovnútra.

Druhá časť základne
Vojdete do tmy, tak si svietite baterkami na zbrani. Nad schodmi je Datapad so správou. Pod schodmi zhasnete svetlá, lebo za oknami uvidíte štyroch vojakov. Ak si počkáte, dvaja odídu. Zabite ich a preskúmajte to tu. Pod schodmi je na jedálenskom pulte zbraňové vylepšenie (SMG Scope). V miestnosti napravo za oknami je lekárnička a počítač, ktorý použite. Zistíte, že zradkyňou v základni je doktorka Eva Coré, ktorú ste videli na zázname už predtým. Liara sa viní z toho, že ju mala prekuknúť.
Vzor (2): Neobviňuj sa. alebo Renegát (2): Zabudni na to, ideme.
Ak jej poviete, aby sa neobviňovala, tak sa spýta, ako to všetko zvládate.
Vzor (2): Myslím na tých, ktorých milujem. alebo Renegát (2): Nemám na výber.
Prejdite dverami, ktoré ste použitím počítača otvorili. Za nimi je zbraňový stôl a pri mŕtvole vojaka je zbraňové vylepšenie (SMG Ultralight Materials). Pod schodmi je Datapad.
Vyjdite hore schodmi a v miestnosti, ako aj ďalej v chodbe, na vás čaká väčšia skupina nepriateľov. Sú tam vojaci so štítmi, ktorým je dobré ich vyraziť nejakou schopnosťou, Liarinou Singularitou. V prvej miestnosti napravo je Datapad, ostatnými len prejdite na koniec. Na konci je miestnosť, v ktorej spustili dekontaminačný protokol. Pri dverách je panel, ktorým môžete dekontaminačné lúče zastaviť, no nezrušíte ich. Preto ich zastavte, keď sú čo najbližšie pri bočných stenách, aby vám neblokovali cestu cez miestnosť ku dverám za ňou a ani k veciam v nej. Vnútri nájdete Datapad, lekárničku a zbraňové vylepšenie ostreľovačky (Sniper Rifle Extended Barrel) a brokovnice (Shotgun High Caliber Barrel).

Prejdite dverami a ďalšími naľavo. Miestnosť stráži automatické delo. Tu si teda precvičíte krytie a presúvanie sa medzi prekážkami. Keď vypáli, vždy vybehnite spoza úkrytu a bežte k ďalšiemu, udávajte smer a držte beh/ krytie. V hale sa presúvajte bokom, prekotúľavajte sa medzi prekážkami. Keď sa dostanete do zadnej časti haly, tam delo nedostrelí.
Vojdite do riadiacej miestnosti a zabite tam pár vojakov. Vnútri máte lekárničku, Datapad a zbraňové vylepšenie (Sniper Rifle Concentration Mode). Použite počítač a uvidíte, že sa nemáte ako dostať preč do archívov, lebo zablokovali transport. Ash/Kai vymyslí plán a tak kontaktujete vojakov vydávajúc sa za nich a poviete im, aby vás prišli vyzdvihnúť. Ashley bude mať zas komentár k tomu, či nepracujete pre Cerberus Vzor (2): Nezmenil som sa. Renegát (2): Nemáme čas.
Viete, že prichádzajú, tak pošlite svojich parťákov ku dverám dole v hale, aby na nich čakali. Keď dorazia, tak ich zabite a sami si nastúpte.
Cestou vám lanovku poškodí nastražená bomba. Ďalšia kabína však príde vedľa vás. Sú v nej vojaci, tak ich zabite a nastúpte si k nim. Aktivujte ich kabínu a dovezie vás k archívom. Po vystúpení sa pripravte na ďalší boj so skupinou nepriateľov. Po boji máte vzadu novú útočnú pušku (M-15 Vindicator) a zbraňové vylepšenie (Shotgun Shredder Mod) a uprostred lekárničku.

Archív
Prejdite dverami a v scénke začnete kontrolovať údaje archívu. Objaví sa hologram Iluzívneho Muža, ktorý vás zachránil a vyslal na misiu v minulom dieli.
Zvoľte možnosť „Len mrháš časom“. Začne sa oháňať tým, že nevidíte veci vo väčšom rámci a že nemáte na to poraziť Reaperov. Ak máte prenesenú pozíciu so zvýšenou reputáciou, máte k dispozícii aj reputačné možnosti vplývania na neho.
Vzor (5): Tak mi pomôž.
Renegát (5): Nevynechávaj ma z toho.
Vzor (2): Tak si zoženiem pomoc.
Renegát (2): Len sleduj.
Povie vám, že nechce Reaperov zničiť, ale ovládnuť.
Vzor (2): Si blázon.
Renegát (2): Len cez moju mŕtvolu.

Liara zistí, že niekto vymazal údaje a posiela ich preč. Ash/Kai nájde Evu, ktorá sa dá na útek. Vyrazte rovno za ňou a držte sa jej. Ak sa vám vzdiali na viac, než 40 metrov, tak ste skončili. Nemôžete ju zabiť, tak sa ani neunúvajte streľbou. Len sa jej držte až na strechu, kde sa pokúsi utiecť v transportéri, no James do nej vrazí vaším transportérom. Keď sa ju pokúsite zatknúť vážne zraní Ash/Kaia a potom sa rozbehne na vás. Vypáľte po nej niekoľkokrát, kým ju nedostanete.
Reaperi pristávajú na Marse, ako vidíte za svojou loďou, takže odlietate preč. Ešte si nevyberáte kam, rovno vyrážate na Citadelu, aby ste zohnali lekársku pomoc ranenému parťákovi a aby ste sa stretli s Radou, ako chcel Anderson.
Cestou podáte správu Hackettovi. Liara vám vyjadrí svoje obavy, že neveríte v záchranu pomocou tej zbrane. Za misiu získavate 15 bodov reputácie.



2. Priorita: Citadela I

Po pristátí vás privíta veliteľ Bailey, ktorého ste tu stretli v minulom dieli, kým bol ešte len kapitán. Povie vám, že na vás členovia Rady čakajú, máte zájsť do kancelárie Radného Udinu, no ak chcete, môžete najprv na ošetrovňu za raneným druhom.
Vzor (2): Ošetrovňa je dobrý nápad. alebo Renegát (2): Rada má prednosť.

Je jedno kam pôjdete skôr. Ak chcete za Radou, tak choďte výťahom na veľvyslanecké podlažie a do pracovne Udinu. Asistentka vás odvedie pred Radu. Niežeby vyslovene nechceli Zemi pomôcť, no majú strach a chcú chrániť hlavne vlastné svety. Liara im predvedie plány zbrane získané z Marsu. Turianský radný sa vás spýta, či si myslíte, že to pomôže.
Vzor (2): Treba to skúsiť. alebo Renegát (2): Máte lepší plán?
Po stretnutí sa vraciate s Udinom do jeho pracovne. Tam za vami príde turianský radný. Povie vám prosto, že ak vy pomôžete im, mohli by oni vám. Je nezvestný ich Primarch Fedorian a potrebujú ho späť kvôli vojenskému samitu.
Vzor (2): Nechápem, ako mi to pomôže. alebo Renegát (2): Varujem vás.
Tým získavate ďalšiu hlavnú úlohu „Priorita: Palaven“. Než odíde, potvrdí, alebo obnoví váš status Spektry na základe rozhodnutia Rady a prisľúbi vám dostupné zdroje pre spektry.

Keď pôjdete od Rady pri výťahu, uvidíte postávať Jamesa Vegu. Pohovorte si s ním: +2 Reputácia.
Skočte ešte do ošetrovne, ak ste tam neboli a vojdite do izby, kde leží Ash/Kai. Oslovte pacienta: +2 Reputácia.

Vráťte sa do lode. Cestou budete mať nočnú moru. V sne uvidíte chlapčeka, ktorého Reaperi zabili na Zemi. Len za ním bežte. Keď odbehne, zas bežte za ním, aby ste videli, ako skončí v plameňoch.



A. Medzi misiami I

Citadela

Na každom podlaží je Avina, sprievodcovská VI citadely, ktorá vám o každom mieste môže niečo povedať, stačí sa spýtať.

Dok D24
V čakárni v doku, kde kotví aj vaša Normandy, je reportérka Diana Allersová zo Spravodajskej Siete Aliancie. Snaží sa vyspovedať člena vašej posádky, tak ju oslovte. Povie vám, že robí vojnové reportáže a že ju poslali, aby dokumentovala vojnu z paluby pozemskej lode a rada by, aby to bola Normandy. Sľubuje vám pomoc, tak jej to dovoľte. Stane sa Vojnovým Aktívom.

Veľvyslanecké podlažie
Na veľvyslaneckom podlaží je naľavo Volusský diplomat, ktorý sľubuje ľudskému a turianskému veľvyslancovi pomoc ich ľudu, no stratil sa im Proteanský obelisk, ktorý by im mohol pomôcť. Tým získavate vedľajšiu úlohu „Shrike Abyssal: Prothean Obelisk“. Túto úlohu môžete splniť až po „Priorita: Palaven“.

Pred Udinovou pracovňou má kanceláriu veliteľ Bailey. Keď k nemu vojdete, akurát od neho odchádza reportérka al-Jilani. Pohovoríte si s ním a posťažuje sa na politické tlaky v práci.
Vzor (2): Musíš to pretrpieť. alebo Renegát (2): Je to blbá hra.
Keď ho oslovíte znova, môžete si s ním pohovoriť o situácii na stanici a ďalších veciach. Tiež od neho zistíte, že hoci sa o politiku nikdy nezaujímal, do funkcie ho menoval práve Udina, keď ho poveril vyšetrovaním konšpirácie vedenej Pallinom, čo bol predošlý šéf bezpečnosti (niekdajší šéf Garrusa, stretli ste ho v prvom dieli). Mal dosť dôkazov na jeho zatknutie, no nechcel sa vzdať, tak ho musel zabiť.

Novinárka, ktorá odišla od Baileyho je Khalisah Bint Sinan al-Jilani s ktorou ste mohli robiť rozhovor v oboch predošlých dieloch a zakaždým bola nepríjemná. Z jeho kancelárie šla pred výťah, tam ju môžete osloviť a aj teraz sa na vás vrhne s dotieravými otázkami.
Môžete ju prerušiť Renegátskou akciou (5) a pokúsiť sa jej vraziť. Uhne sa. Ak nič nespravíte, vrazí vám jednu ona a odíde. Ak vykonáte druhú Renegátsku akciu, tak jej vrazíte vy. Zostane ležať a je po rozhovore.
Ak budete ignorovať možnosť nejakej akcie, tak jej len odvrknete, že si budete robiť svoju robotu a odídete.
Ak vykonáte Vzorovú akciu (5) a uistíte ju o svojich motívoch, tak uzná, že ste na jednej strane a získate jej podporu a získate ju tak ako Vojnové Aktívum.

Oproti Udinovej pracovni je časť vyhradená pre Spektry. Ak ste obnovili váš status v minulom dieli, tak tam môžete hneď po príchode, ak nie, tak až po stretnutí s Radou, kedy vám opäť vrátia váš status Spektry. Vnútri máte terminál so správami pre spektry. Terminál vecí na predaj pre spektry, kde si za 250000 môžete kúpiť ostreľovačku (Black Widow I), brokovnicu (M-11 Wraith) a pištoľ (M-77 Paladin). Tiež je tam strelnica, kde si môžete zastrieľať do cvičných terčov reprezentujúcich život, brnenie a štít.

Nemocnica Huerta Memorial
V nemocničnej časti aktivujte obchod Sirta.
Ak ste ešte neboli za Ash/Kaiom, tak tam môžete skočiť teraz. Reputácia +2.

V nemocnici sú aj dve doktorky. Karin Chakwasová a Chloe Michelová. Chakwasová bola vašou palubnou doktorkou v minulých dvoch dieloch. Teraz pracuje tu v laboratóriách Aliancie. Napriek jej postaveniu sa najradšej vidí v úlohe terénnej doktorky a preto by bola rada, keby ste ju vzali späť na Normandy. Môžete ju prijať a bude opäť vašou doktorkou. Nájdete ju potom v ošetrovni na palube. Môžete ju tiež odmietnuť s tým, že jej práca tu je dôležitejšia a získate malé Vojnové Aktívum: Doctor Karin Chakwas. Ak jej najprv poviete, že patrí na Normandy a potom jej poviete, že jej práca tu je dôležitejšia, tak to prijme ľahšie.
Druhá doktorka je Michelová. Tej ste mohli pomôcť v prvom dieli s kriminálnikom Fistom a potom aj s vydieraním. Ak ste jej pomohli, tak vám poďakuje, že vďaka vám sa dostala až sem. Ak ste jej nepomohli, tak sa vám len predstaví. Pohovorte si s ňou, napríklad o stave Ash/Kaia. Reputácia +5.
Môžete jej navrhnúť, aby sa stala lodnou doktorkou na Normandy. Netúži po tom tak veľmi, ako Chakwasová, takže ju musíte presvedčiť, čo sa vám podarí, ak máte dosť Vzorových, alebo Renegátskych bodov. Potom ju nájdete na ošetrovni na palube vašej lode.


Normandy – prvá návšteva

Keď sa vrátite z Citadely na vašu loď, tak vás osloví Liara T´Soni. Chvíľu si pohovoríte a príde sa vám predstaviť komunikačná špecialistka Samantha Traynorová, vaša komunikačná asistentka, akou bola v predošlom dieli Kelly Chambersová. Povie vám, že loď trochu prerobili, keďže si ju chcel nechať admirál Anderson pre seba, ako mobilné veliace centrum (pekná vďaka za zničenie Zberateľov) a predstaví a popíše vám jednotlivé časti lode. Po rozhovore so Samanthou sa vám ozve ešte admirál Hackett, s ktorým preberiete ako ste pochodili u Rady.

V kabíne veliteľa, teda vo vašej, máte skrinku, v ktorej si môžete meniť časti brnenia a nastaviť aj bežné oblečenie, ak v ňom chcete chodiť medzi misiami. Máte tam aj váš osobný terminál.
Tiež je tu akvárium. Môžete si v obchodoch kúpiť nové, ktoré bude samo dávkovať potravu rybičkám, čím vám odpadne nutnosť ich kŕmiť, ako minule a samozrejme si môžete nakúpiť nové rybičky, ponuka sa rozširuje v priebehu misií.

Na riadiacej palube máte terminál Vojnových Aktív, v ktorom máte prehľad celkovej vojenskej sily proti Reaperom, úroveň pripravenosti a efektivitu vojenskej sily. Môžete si v ňom tiež prezrieť všetky jednotlivé aktíva, ktoré sa vám podarí pre vojnu zohnať.
V hlavnej sále je galaktická mapa a váš osobný terminál, tak ako v predošlých dieloch. Cez mapu riadite loď a v termináli si pozeráte osobné maily. Teraz tam máte mail od Hacketta ohľadne prvej vedľajšej úlohy „N7: Cerberus Lab“. Druhý mail tiež od neho formálne potvrdzuje vaše obnovenie hodnosti v armáde a velenie nad Normandy.
Vpredu je pilotná kabína s Jokerom.

Na palube posádky je oproti výťahu pamätná tabuľa s menami obetí, ktoré padli pri službe na Normandy.
V kancelárii, ktorú v minulom dieli obývala Miranda, sa teraz usídlila Liara. Spravila si tam v podstate centrálu Tieňovej Brokerky, čo aj musela, lebo z rozhovoru s ňou môžete zistiť, že ju vypátral Cerberus a tak musela Brokerovu loď opustiť a zničiť. Je tam aj VI, ktorú ste mohli spoznať pri DLC „Liar of the Shadow Broker“, keď ste pomohli Liare, aby porazila pôvodného Brokera. Teraz Liara toto VI volá Glyph a ten vás informuje o paneli, v ktorom vám poskytuje vylepšenia na základe informácií, ktoré získate (niektoré nájdené predmety z planét tam môžete premeniť na vylepšenia). Vedľa Liary je ďalší terminál, v ktorom si môžete prezerať správy pre Borkera, aj niektoré jej osobné poznámky, či maily iných osôb (priebežne sa budú objavovať nové).
Pohovorte si s Liarou. Reputácia +2.
Ak ste mali vzťah v prvom dieli, môžete priamo začať hovoriť o tom, že by ste sa k tomu mohli vrátiť, ak chcete.
Ak ste jej minule nepomohli dostať pôvodného Brokera, tak vám sama povie, že si musela najať žoldnierov a ani sa jej nepodarilo zachrániť život jej priateľa Ferona.
Vzadu je tiež ošetrovňa, kde bude doktorka Chakwasová, alebo Michelsová (podľa toho, ktorú najmete, ak vôbec nejakú najmete). Máte tu dva prístroje, jeden umožňuje prerozdeľovať body investované do schopností, druhý umožňuje pridávať bonusové schopnosti, ak sa ich naučíte od vašich parťákov. Pohovorte si s doktorkou. Reputácia +2.

Na palube strojovne si pohovorte s technikom Adamsom. Reputácia: +2.
Ak ste vpustili na palubu novinárku Dianu Allersovú, môžete si pohovoriť aj s ňou, usídlila sa vedľa strojovne. Pohovorte si: Reputácia: +2.
Môžete jej tiež navrhnúť, ako má viesť spravodajstvo. Vzor (2): Získavaj podporu pre ľudí. alebo Renegát (2): Očierňuj Cerberus.
Ak ste si v minulom dieli kúpili vesmírneho škrečka, tak ho teraz nájdete v strojovni, pod úrovňou, na ktorej je Adams. Dole, kde minule bývala Jack. Je zalezený pod potrubím, ale občas prebehne cez podlahu popred vás. Ak sa vám ho podarí chytiť, tak sa vráti naspäť do klietky do vašej kajuty.

Na poslednej palube, v hangári je poručík Steve Cortez. Môžete na neho zvoľna, alebo stroho.
Vzor (2): Len pokoj, vojak. alebo Renegát (2): Aký je stav?
Povie vám o termináli pri ňom. Je to v podstate obchodný terminál. Keď budete pri potulkách v obchode (respektíve nákupnom termináli), tak vytvoríte spojenie a potom môžete veci nakupovať priamo odtiaľto. No tu si samozrejme priplácate za dodanie, takže je to pohodlnejšie, ale o niečo drahšie, než keď nakupujete priamo na mieste.
Pohovorte si s Jamesom Vegom. Reputácia +2.
Bude to rozhovor počas tréningového súboja. Dvakrát môžete použiť Renegátsku akciu, aby ste mu vrazili a nedostali viac vy a dvakrát môžete použiť Vzorovú akciu, aby ste mu prehovorili do duše ohľadne jeho sebaobviňovania zo smrti jeho kolegov počas bojov. Nie sú za to žiadne body vzoru, či renegáta. Dostanete len Reputáciu, či už niečo spravíte, alebo len zápas odsledujete. Ak použijete všetky štyri akcie, tak vyhráte. Tiež sa od neho naučíte schopnosť „Fortification“, ktorú si môžete aplikovať na ošetrovni, ak ste sa ju nenaučili už na citadele.

V lodi sú porozhadzované aj vaše modely lodí, ktoré ste si mohli nazbierať v predošlom dieli. Zrejme vašu zbierku armáda neocenila. Ak ste si nepreniesli pozíciu z predošlej hry, nenájdete všetky modely.
Normandy SR-2 – tá stále zostáva vo vitríne vo vašej kajute.
Destiny Ascension – Paluba 3, miestnosť Podpory Života (kde v minulom dieli býval Thane).
Shadowbroker – Paluba 4. Pod strojovňou, kde v minulom dieli bývala Jack.
Sovereign – Paluba 4. Pod strojovňou, kde v minulom dieli bývala Jack.
Turian Cruiser – Paluba 4. Pod strojovňou, kde v minulom dieli bývala Jack.
Freigther – Paluba 5, naľavo od vstupu do hangáru.
Quarian Ship – Paluba 5, naľavo od vstupu do hangáru, pred Jamesom.
Normandy SR-1 – Paluba 5, naľavo od vstupu do hangáru, za Jamesom.
Alliance Cruiser – Paluba 5, napravo od vstupu do hangáru.
Geth Cruiser – Paluba 5, napravo od vstupu do hangáru.
Môžete si dokúpiš neskôr aj nové modely. Po misii „Priorita: Palaven“ sú v Nos Astra Sporting Goods k dispozícii „Alliance Kodiak Shuttle“ a „Citadel“. Po misii „Priorita: Sur´Kesh“ sú v Kassa Fabrication k dispozícii „Alliance Dreadnought“ a „Alliance Fighter“. Po misii „Priorita: Rannoch“ sú v Elkoss Combine Arsenal Supplies k dispozícii posledné dve a to „Quarian Liveship“ a „Geth Fighter“.

Než sa vydáte na hlavné misie, môžete už začať aj s prieskumom vesmíru. Môžete preskúmať sústavy Hades Gamma, Kite´s Nest, Sigurd´s Cradle, Apien Nest a Exodus Cluster. Môžete tiež splniť úlohu N7: Cerberus Lab.



3. Priorita: Eden Prime

Možnosť získať zbrane: Particle Rifle.

Táto misia je prvé DLC „From Ashes“ vydané spolu s hrou.
Pre jej prijatie si po prvej návšteve Citadely prezrite vaše osobné maily a budete tam mať správu od vedenia Aliancie. Cerberus obsadil Eden Prime (kde sa odohrávala vaša prvá misia v prvom dieli) a aliancia si nemôže dovoliť poslať tam vojská, kvôli súčasnej situácii, tak vás žiada, aby ste pomohli odboju. Taktiež tam Cerberus odhalil nejaký proteanský artefakt, ktorý máte získať. Ako budete letieť na povrch, zaspomínate na vašu predošlú návštevu. Ak poviete „Pamätám si na Eden Prime“, môžete zareagovať na otázku vášho parťáka na vašu misiu na planéte Vzor (2) alebo Renegát (2). Taktiež sa ozve Liara ohľadne zabitých kolonistov, kde tiež môžete zareagovať Vzor (2) alebo Renegát (2).

Vojdite do prvej budovy napravo. Vnútri je počítač (3000 kr.), medkit a terminál s informáciou o postupoch Cerberu. Prečítaním tejto správy získate úlohu „Eden Prime: Resistance Movement“ a Vojnové Aktívum „Eden Prime Support“.
Vyjdite von a privolajte si výťah. Tam objavíte schránku, v ktorej je 50000 rokov spiaci Protean, nezmenený Reapermi na Zberateľa, originál. Preberáte to s Liarou. Ak najprv prehodíte „Som na nich zvedavý“, povie vám, ako sa snažili učiť iné rasy Vzor (2): Ohromné. alebo Renegát (2) To znie moc priateľsky. Každopádne je to niečo, čo Liara študovala. Vzor (2) Som rád, že ťa tu mám. alebo Renegát (2) Najprv to otvorme.

Keď skončíte s prehliadkou, dorazí pár nepriateľov, ktorých pobite. Po boji choďte k miestu, kde sa vylodili a do prvej budovy naľavo. Tam je terminál s druhou správou Cerberu ohľadne povstania a súčiastky (3000 kr.). Choďte do budovy pod touto. Za touto budovou je ďalšia skupina vojakov. Môžete vyliezť rebríkom aj na strechu budovy, ak chcete mať lepšiu palebnú pozíciu. Vnútri v budove sú súčiastky (6000 kr.) a terminál s treťou správou od Cerberu.
Získaním všetkých troch správ Cerberu o povstaní (o zradcovi u povstalcov, o presune vojsk a o oklamaní pracovníkov) ste splnili vedľajšiu úlohu „Eden Prime: Resistance Movement“ a posilnili aj Vojnové Aktívum „Eden Prime Support“. Tiež tým získate úspech „Freedom Fighter“.
Choďte do poslednej budovy na tejto strane. Na terase za ňou je lekárnička a vstup do zadnej miestnosti, v ktorej aktivujte konzolu a uvidíte záznam z Proteanskej vojny proti Reaperom. Získate poznatky o ich stázových schránkach. Ešte potrebujete signál na otvorenie.

Teraz choďte do pravej časti tohto obytného komplexu. Tam je medzi budovami ďalšia skupina nepriateľov. Tam sú tri ďalšie budovy. Budova so skleníkom je prázdna. V dolnej budove sú len telá, ktoré okomentujete, keď preskúmate stôl, okolo ktorého sú zabití. V poslednej budove sú súčiastky (3000 kr.) a v zadnej miestnosti počítač, ktorý aktivujte, uvidíte ďalší záber z vojny proteanov a získate kód k ich schránkam.

Vráťte sa k schránke, ktorú ste našli na začiatku usadlosti. Cestou vás napadne ďalšia skupina nepriateľov a čakajú aj pri moste. Keď ich pobijete, skočte pri moste dolu, naľavo, pretože most stiahli. Tam len prejdite kamenistým priestorom medzi budovami a na konci vylezte hore rebríkom. Choďte k schránke s proteanom a aktivujte ju. Chvíľu potrvá, než sa otvorí. Čakanie vám spríjemnia jednotky Cerberu. Najprv prídu dva výsadky a potom posledný vrátane Atlasa, silnej robotickej jednotky. Keď ich všetkých zničíte, schránka je pripravená na otvorenie.

Otvorte ju a prebudíte pravého proteana menom Javik. Odvediete ho na loď, kde ho môžete vyspovedať a dozviete sa tak konečne viac o jeho rase, kultúre a vojne s Reapermi. Získavate ho ako člena tímu, aby vám pomohol v boji s Reapermi. Za rozhovor máte +2 Reputáciu.
Tiež získavate zbraň Particle Rifle.



4. Priorita: Palaven

Možnosť získať zbrane: M-27 Scimitar, M-97 Viper.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Magazine Upgrade, Assault Rifle Piercing Mod, Pistol Magazine Upgrade, Pistol Piercing Mod, Sniper Rifle Enhanced Scope, Sniper Rifle Spare Ammo.
Možnosť získať brnenia: Armax Arsenal Shoulder Guard.


Ako ste sa dohodli s turianským reprezentantom Rady na Citadele, tak vyrazte do sústavy Apien Crest a v systéme Trebia pristaňte na mesiaci Menae, ktorý je pri planéte Palaven. Tú práve napadli Reaperi a turianskej flotile sa proti nim moc nedarí.
Len čo pristanete, vrhne sa k základni pár Huskov, tak ich zlikvidujte. Vojaka v strážnej veži sa môžete opýtať na veliteľstvo a nasmeruje vás. Pri jeho veži sú náhradné diely (1250 kr.). Môžete vyliezť aj k susednej veži, kde si prehliadnete a okomentujete Reaperov.
Pokračujte do tábora turianov. Naľavo je lekárnička, v boxe napravo je Datapad. Na krabiciach medzi boxami je druhý Datapad a ostreľovačka (M-97 Viper). Pokračujte táborom naľavo k vojakovi pri hradbe. Tam je zbraňové vylepšenie (Assault Rifle Piercing Mod) a brokovnica (M-27 Scimitar). V boxe poniže sú holene (Hahne-Kedar Greaves), lekárnička a tretí Datapad. V boxe pod veliteľom sú náplecníky (Armax Arsenal Shoulder Guard) a zbraňové vylepšenie (Pistol Piercing Mod). Tiež je tam zbraňový stôl. Vo výklenku medzi týmto a veliteľským boxom je na krabici Datapd (2500 kr) a vylepšenie (Pistol Magazine Upgrade).
Keď ste pobrali, čo sa dalo, oslovte generála Corinthusa. Zistíte, že Primarch Fedorian je mŕtvy. Vzor (2) Mrzí ma vaša strata. alebo Renegát (2) Prekliati Reaperi. Nevie, kto je novým Primarchom, lebo je pokazený vysielač. Opraviť ho je vašou úlohou.

Satelit
Vyjdite zadnou barikádou von popri vojakovi a choďte smerom k satelitu. Na okraji je seržant Bartus s jedným vojakom. Keď sa vyroja prví huskovia, tak vám trochu pomôžu pri paľbe. Prebojujte sa až k veži. Preskúmajte dolný terminál, no vežu treba opraviť cez horný. Pošlite jedného z vašich parťákov opraviť vežu a s druhým likvidujte nájazdy huskov. Keď vežu váš parťák opraví, príde dole a pomôže vám s ďalšími nájazdmi huskov, pretože ešte musíte brániť vežu, než sa generál spojí s velením. Keď sa mu to podarí, tak sa vám ozve, aby ste sa vrátili do tábora.
Vráťte sa tam, oslovte generála a zvítate sa aj so starým parťákom Garrusom Vakarianom. Povie vám, že novým Primarchom sa stal generál Adrien Victus. Vzor (2) Môžeme mu veriť?. alebo Renegát (2) Potrebujeme ho. Ozve sa vám Joker, že sa na palube Normandy niečo deje. Pošlete Liaru, aby to preverila. K vám sa pridá ako ďalší člen Garrus.

Obrana tábora
Než dorazí Primarch, musíte obrániť pristávaciu plochu, ktorú napadli. Vybehnite barikádou nad generálovým boxom von. Tam máte na zemi vylepšenie (Assault Rifle Magazine Upgrade). Likvidujte huskov a marauderov. Proste to tu bráňte, kým všetkých nepobijete, váš parťák vám povie, keď bude po všetkom. Na susednej plošine sú ešte zásoby (2500 kr.). Vráťte sa za generálom.
Stále pracuje na zháňaní Victusa, no vás potrebuje na prednej barikáde. Bežte tam a vylezte rebríkom hore. Chopte sa dela a likvidujte hromady huskov, ktorí sa snažia vyliezť po stenách do základne. Keď ich dosť zničíte, objaví sa Brute, ktorý vás zhodí dole. Buďte v pohybe pred silným nepriateľom a postarajte sa ešte o pár huskov, ktorí tu otravujú. Potom sa sústreďte na neho. Vhodné je obiehať nejakú prekážku, spoza ktorej po ňom pálite. On nestrieľa, takže ju musí obchádzať, aby sa k vám dostal. No pozor na neho, fyzické útoky má ohromné. Prípadne po ňom páľte, kým sa nerozbehne a uskočte.
Keď ho zabijete, generál vám oznámi, že stále nezohnal Victusa. Takže požiadate Garrusa, aby vás za ním zaviedol sám.

Nový Primarch
Nasledujte ho. Keď sa zošuchnete dolu k pár mŕtvym vojakom, nájdete pri nich Datapad (1875 kr.). Pokračujte popod výhľad na boj nad Palavenom, o čom prehodíte pár slov a napadne vás niekoľko huskov. Zabite ich, preskočte trhlinu a pokračujte k pár živým vojakom. Pri nich nájdete lekárničku, vylepšenie (Sniper Rifle Spare Ammo) a Datapad (2500 kr.).
Pokračujte cestou popri ďalšej lekárničke a Garrus sa s Jamesom chvíľu rozhovoria o Kroganoch, aby ste dostali nejaké info do kódexu. Pokračujte potom až od ďalšieho tábora, ktorý napadli Reaperi. Sú tam marauderi, kanibali a aj druhý Brutus. Ten je ešte v pohode, potom prídu ďalší dvaja.
Po boji máte oproti miestu, kadiaľ ste vošli do tábora lekárničku a vylepšenie (Sniper Rifle Enhanced Scope). V prechodovej časti je naľavo na plošine lekárnička a napravo pod boxom Reaper Blackstar. Zlikvidujte všetkých zostávajúcich nepriateľov a napokon oslovte generála Victusa.



B. Medzi misiami II

Návrat na Normandy

Stále to nejde ľahko. Adrien Victus je ochotný vám pomôcť, ak získate spojenectvo Kroganov. Za splnenie misie získavate Reputáciu (15) a financie od Aliancie (12500). Garrus sa stáva opäť členom vášho tímu. Môžete si pohovoriť s admirálom Hackettom o situácii a vojne. V štábe máte teraz aj Primarcha Victusa, s ktorým môžete prehodiť pár slov tiež.

Keď vyjdete zo štábu, ozve sa vám Joker, že EDI je off line. Máte ísť skontrolovať jadro na palubu 3. Choďte do ošetrovne. V zadnej časti bolo telo doktorky Evy, ktorú ste zneškodnili na Marse. Teraz zistíte, že jej telo prevzala EDI. Zistila, že Eva mala záložnú jednotku, ktorú sa pokúsila aktivovať. EDI jej v tom chcela zabrániť a prepísala ju sebou. Stále je jej podstata uložená v Normandy a dozerá na ňu, ale je schopná ovládať aj svoju novú, fyzickú podobu. Vzor (2) To bolo nebezpečné. alebo Renegát (2) Dobrá práca. Teraz bude môcť toto telo používať, pokiaľ bude v dosahu vysielania Normandy. Vzor (2) Najprv to dobre otestuj. alebo Renegát (2) Môže byť. Tým získavate do tímu aj EDI ako parťáka do misií.

Choďte si pohovoriť s Garrusom. Je na palube posádky, pri dele, ako v minulom dieli. Reputácia +2. Tiež sa získate na naučenie novú silu „Armor-Piercing Ammo“.

V pilotnej kabíne si pohovorte s fyzickou formou EDI. Reputácia +2.
V počítači máte maily pre pár vedľajších úloh. Taktiež vám Traynorová môže povedať o Grissomovej akadémii (vedľajšia úloha).

Cortez
Po prvom rozhovore s Cortezom sa za ním zastavte v hangári medzi ďalšími misiami. Raz ho nájdete, ako počúva poslednú nahrávku jeho zosnulého manžela Roberta. Pohovorte si s ním o tom. Vzor (4) Pamätaj si, že mu na tebe záležalo. / Som tu pre teba. alebo Renegát (4) Nechaj to tak. / Všetci sme sami.
Keď sa za ním zastavíte po ďalšej misii, tak niečo opravuje na raketopláne. Oslovte ho a pripomeňte mu, že by mal aj trochu relaxovať. Vzor (4) Nepreháňaj to s prácou. / To je na tebe. alebo Renegát (4) Len pokračuj. / To je rozkaz. alebo Vzor (2) a Reputácia (2) Nepreháňaj to s prácou. / Sprav to pre mňa.
Keď mu takto poviete o tom, aby sa niekedy uvoľnil a užil si Citadelu, keď tam najbližšie budete, tak ho pri ďalšej návšteve Citadely nájdete v doku, rovno oproti miestu, kde sa vyloďujete. Pohovorte si len tak o lodiach a vojne. Vzor (2) Musíme prežiť. alebo Renegát (2) Musíme sa pomstiť.
Po ďalšej misii ho stretnete v dokoch na Citadele, pri stene obetí. Oslovte ho a pridá na stenu svoj odkaz od Roberta. Reputácia +2.
Keď absolvujete všetkých päť rozhovorov s Cortezom, tak od neho dostanete email, v ktorom píše, že pri stene obetí narazil na starých priateľov, bývalých pilotov, ktorých domovy boli zničené, tak by sa radi pridali k Flotile. Získavate tým Vojnové Aktívum: Rogue Fighter Pilots.


Citadela

V citadele máte prístup do dvoch nových oblastí. V rozličných oblastiach sú tiež zhovárajúce sa dvojice, ktorých rozhovory si môžete vypočuť. Ak odídete a vrátite sa, alebo splníte drobnú úlohu na citadele, tak budú viesť ďalší dialóg k téme (môžete tiež proste pri nich stáť a využiť Quick Save a Quick Load a vypočuť si rovno celý rozhovor). To je len pre zaujímavosť, väčšina z nich nesúvisí s úlohami. Od niektorých takto získať úlohy môžete, no to vám stačí vypočuť si pár viet rozhovoru a úloha sa vám automaticky zaznamená do denníka, nemusíte s osobou o úlohe hovoriť.

Minule ste mali k dispozícii na obchodovanie len Sirta Foundations. Teraz tu môžete aktivovať ďalšie obchodné terminály Kanal Exports, Elkoss Combine Arsenal Supplies, Aegohr Munitions, Cipritine Armory, Kassa Fabrication, Nos Astra Sporting Goods a Batarian State Arms.

Dok D24
Keď splníte pár úloh na Citadele a potom nejaký mimo (stačí aj vedľajšiu), tak dostanete mail od Mirandy Lawsonovej, vašej parťáčky z minulého dielu, ktorá sa s vami chce stretnúť v dokoch. Skočte tam za ňou a pohovorte si. Pátra po svojej sestre Oriane. Stratila s ňou kontakt a bojí sa, že ich otec má niečo spoločné s jej zmiznutím. Pohovorte si, neskôr budete s ňou mať ešte ďalšie dva kontakty.

Prezídium
Naľavo od výťahu sa zhovárajú dvaja ľudia. Váhavá civilistka a energický civilista. On chce, aby sa prihlásili k armáde, ona o tom pochybuje, hoci by chcela pomôcť. Podporte jedného z nich: Reputácia +2. Ak podporíte dychtivého civila, tak povedia, že sa pridajú k armáde, ale nezískate nič. Ak podporíte váhavú civilku, tak jej navrhnete, aby pomáhali doktorom v utečeneckom tábore a získate tým aktualizáciu Vojnového Aktíva: Citadel Defense Forces.

Naľavo od výťahu, pri obchode sa jeden Volus rozčuľuje nad egoizmom všetkých počas vojny a spomenie, že Kniha Plenixa nabáda k charite a odpúšťaniu. Vedľajšia úloha Irune: Book of Plenix.

Pri volusovi je aj obchodný terminál Kanala Exports. Vedľa je ďalší pult kde je obchodný terminál Elkoss Combine Arsenal Supplies. Za pultom obchodu je Barla Von. Tento volus vám pomohol v prvom dieli, keď vám poskytol informáciu vedúcu k Sarenovi od Tieňového Brokera. Aj teraz s ním máte drobnú úlohu, no až po rozhovore s Liarou.

Napravo od výťahu sa v chodbe rozprávajú Salarianský a Turianský obchodník. Jeden chce, aby začali dodávať armáde, druhý chce aby ich VI boli komerčné. Dohovorte im, že vojna potrebuje pomoc a získate aktualizáciu Vojnového Aktíva: Aliance Fifth Fleet.

Na terase pod obchodníkmi je napravo Salarian. Telefonuje o probléme s tepelnými jednotkami, aby udržali stabilitu teploty vody. Vedľajšia úloha Citadel: Heating Unit Stabilizers.

Poniže salariana je napravo pri obchode obchodník hádajúci sa zo zákazníkom, ktorý chce vrátiť peniaze. Podporte kohokoľvek z nich. Reputácia +2.
Pri nich sú aj dva obchody. Aegohr Munitions a Cipritine Armory.

Dole na terase je Joker a EDI. Pohovorte si s Jokerom. Reputácia +2. Pohovorte si s EDI, môžete jej poradiť, ako zbaliť Jokera. Reputácia +2.
EDI stojí pri obchode Kassa Fabrication a vedľa je obchod Nos Astra Sporting Goods.

Nad obchodom, pri ktorom stojí EDI, sa zhovárajú Michael a Rebeka Petrovski. Robia si starosti o dieťa. Mohli ste na nich naraziť v prvom dieli, keď bola Rebeka ešte len tehotná a presvedčiť ju, aby podstúpila genetickú liečbu. Môžete ich varovať, aby boli ostražití v nadchádzajúcej dobe. Reputácia +2.

Napokon je tu kaviareň Apollo. Na jej terase sedí Liara. Oslovte ju a povie vám, aby ste zašli za Barla Vonom, ktorý vie o žoldnieroch, čo by sa mohli pridať k spojeneckej armáde. Za rozhovor Reputácia +2.
Keď ste sa zhovárali s Liarou, odídete z Prezídia a vrátite sa (prípadne splníte nejakú drobnú úlohu Citadely), tak za pultom kaviarne Apollo stojí asarijka menom Aethyta. Oslovte ju a pohovorte si. Zistíte, že sleduje Liaru a že je to jej otec, alebo skôr druhá matka, no asarijky sú všetko samice a pária sa s inými druhmi. Dieťa dvoch asarijok, čistokrvné, je považované za nevhodné (tiež je tam vyššia pravdepodobnosť, že vznikne Ardad-Yakshi, choré asarijky, ktoré zabíjajú tých, s ktorými sa pária, ako Morinth, dcéra Samari, tiež čistokrvnej asarijky). Takže sa nemiešala do Liarinho života, zvlášť, keď sa nepohodla s jej matkou Beneziou, ktorú ste stretli v prvom dieli. Sleduje ju kvôli matriarchám, ktoré majú obavy ohľadne jej práce informačnej Brokerky a aj kvôli tomu, že jej matka spolupracovala so Sarenom. Môžete je povedať Vzor (2) Mali by ste si pohovoriť. alebo Renegát (2) Nemala by si ju špehovať. Počas rozhovoru máte tiež k dispozícii jednu Vzorovú akciu (5) a jednu Renegátsku akciu (5). Po rozhovore choďte za Liarou. Povedzte jej o Aethyte, no ona ako Tieňová Brokerka už o nej vie, no nechce sa s ňou stretnúť. Presvedčte ju, aby si pohovorili. Liara potom prehodí pár slov s „otcom“. Za ich „zblíženie“ získate aktualizáciu pre Vojnové aktívum: Asari Second Fleet.
Stane sa z nich bežná, diskutujúca dvojica, takže sa neskôr môžete pri nich zas pristaviť a vypočuť si ich ďalšie rozhovory.

Nemocnica Huerta Memorial
Ak Thane Krios prežil minulý diel, tak vám pošle mail, že sa chce s vami stretnúť. Nájdete ho naľavo od výťahu na nemocničnom podlaží. Jeho choroba mu nedovolí, aby sa k vám znova pripojil, pretože potrebuje pravidelné liečenie. No je s tým zmierený a snaží sa predĺžiť čas, ktorý mu zostáva. Spomeňte, že tu máte známeho pacienta (Ahs/Kai) a povie, že dozrie na vášho priateľa. Reputácia +2.

Vojdite do nemocnice a napravo za vstupom je asarijka. Snaží sa dovolať do Grissomovej Akadémie, no márne. Potrebuje odtiaľ biotické rozhranie. Vedľajšia úloha Citadel: Biotic Amp Interfaces.
V miestnosti oproti izbe Ash/Kaia je salarianský doktor, ktorý zháňa prototypy z Ismar Frontier pre boj s Reapermi. Vedľajšia úloha Ismar Frontier: Prototype Components.

V nemocnici skočte znova za pacientom (Ash/Kai) a pohovorte si. Ako vám písal/a v maili, Udina chce, aby sa stal Spektrom. Aj teraz ju presviedča. Keď si pohovoríte osamote, stále má pochyby o tom, či vám možno veriť. Ak ste opačné pohlavie, môžete pacientovi doniesť aj nejaký darček z terminálu pred výťahom. Za rozhovor Reputácia +2.
Keď splníte nejakú ďalšiu úlohu mimo Citadely, tak sa vráťte a Ash/Kai už bude na nohách. Vo svojom termináli máte aj mail, že prijal/a funkciu spektry na žiadosť Udinu. Znovu si pohovorte. Reputácia +2.
Po tomto rozhovore môžete skočiť za Udinom a pohovoriť si o tomto povýšení. Vzor (2) To má fajn. alebo Renegát (2) Toto neskončí dobre.

Bar Purgatory
Pred vstupom do baru je žena, ktorá si robí starosti s nedostatočným výkonom energetickej siete. Vedľajšia úloha Citadel: Improved Power Grid.

Vnútri sedia neďaleko baru turianskí dôstojníci. Bavia sa o tom, že by potrebovali niečo na vzpruženie morálky. Spomenú na historku o Prvom Regimente, ktorý hrdo bojoval proti presile na Castelluse. Vedľajšia úloha Aspien Crest: Banner of the First Regiment.

Pri bare sedí James Vega. Pohovorte si s ním. Navrhne vám, aby ste zaplatili rundu vojakom pri bare, nech vás spoznajú aj inak, než z rozprávania. Môžete súhlasiť a pripijete si. Počas prípitku máte možnosť renegátskej akcie ktorou prednesiete mariňácky prípitok na padlých. Či už im kúpite pitie, alebo nie, za rozhovor máte Reputácia +2.

Napravo od baru je Aria, asarijská zločinecká šéfka, ktorá ovládala stanicu Omega v minulom dieli. Od nej môžete prijať pár vedľajších úloh.
Hore na parkete si už len môžete zatancovať.

Doky
Napravo od vstupu do dokov je dôstojníčka odbavujúca príchodzích a háda sa s utečencom. Nemajú dosť miesta a preto ho nechce vpustiť. Môžete podporiť utečenca, aby ho vpustili, alebo dôstojníčku, nech trvá na svojom. Rozhodnutie vám aktualizuje Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force. Podpora utečenca vám ho zníži, podpora dôstojníčky zas zvýši. Nech sa rozhodnete akokoľvek, máte Reputácia +2.

Vedľa je batarianský kút utečencov, v ktorom je batarianský Kazateľ, ktorý káže, aby pamätali na Piliere Sily, ktoré podporia ich úsilie v týchto ťažkých časoch. Inak môžete získať úlohu proste objavením Pilierov. Vedľajšia úloha Citadel: Pillars of Strength.
V ich časti nájdete aj obchodný terminál Batarian State Arms.

Vedľa batarianov je ďalšia kója s utečencami. V nej nájdete Kelly Chambersovú, tá s vami pracovala na Normandy a slúžila ako komunikačná dôstojníčka, čo teraz zastáva Samantha Traynorová. Objaví sa tu len ak prežila únos Zberateľov v minulom dieli a ak ste s ňou mali romantickú večeru vo vašej kajute. Nešlo o vzťah, ten ste mohli mať s inými členmi vášho tímu, ale ak ste boli na ňu milí, tak ste ju mohli zviesť po návrate z lode Zberateľov.
Potom ju tu nájdete, ako pomáha utečencom. Pohovorte si spolu. Povie vám, že prehodnotila svoj vzťah k Cerberu a odišla od nich. Na Normandy sa s vami nevráti, je šťastná že vás vidí, no po únose Zberateľov ju trápia nočné mory a loď by jej to len pripomínala. Ak ste si v minulom dieli kúpili rybky do akvária vo vašej kajute, tak vám ich vráti. Po vašom odvelení ich pre vás opatrovala (po vašom rande sa vám o ne v minulom dieli začala starať).
Na záver jej môžete povedať, aby pokračovala v dobrej práci pri pomoci utečencom, alebo ju presvedčte, aby si zmenila meno a ušla. Ak jej poviete, aby tu zostala pomáhať, tak po misii „Priorita: Citadela II“ ju tu nenájdete, ale začujete rozhovor ľudí. Hovoria, že ju našli agenti Cerberu, spýtali sa, či je Kelly Chambersová a keď to potvrdila, hneď jej vypálili guľku medzi oči.
Povedzte jej preto radšej, nech si zmení meno, pretože Cerberus Nezabúda. Vďaka tomu sa s ňou neskôr ešte stretnete. Po ďalšej misii sa vráťte do dokov a nájdete ju tu zas. Má zmenený účes a aj meno. Teraz je to Felicia Hanniganová, no pre vás stále Kelly.

V poslednej kóji s utečencami je Garrus. Pohovorte si spolu. Reputácia +2.

Veľvyslanecké podlažie
Naľavo od výťahu je veľvyslanec Dominic Osoba. Telefonuje a chce, aby po niekom pátrali. Oslovte ho a zistíte, že sa stratil jeho syn Bilal, tak mu sľúbite, že sa po ňom obzriete. Vedľajšia úloha Benning: Evidence.

Pri kancelárii veliteľa bezpečnosti Baileyho postáva salarianský Spektra menom Jondum Bau. Poslal vám email do vášho terminálu a ak ste si ho prečítali, tak tu bude. Má pre vás úlohu Citadel: Hanar Diplomat.

Prezrite si terminál spektier v kancelárii spektier.
Máte tam žiadosť o oslobodenie dvoch zadržaných, ktorými sú Ken Donnelly a Gabriela Danielsová (ak prežili minulý diel). Sú to technici, ktorí pracovali s vami na Normandy v minulom dieli. Keď ste odovzdali loď Aliancii, boli zadržaní ako bývalí členovia Cerberu, no chcú pomáhať v boji proti Reaperom tak, ako proti Zberateľom. Autorizujte ich prepustenie a obaja sa objavia v strojovni pri Adamsovi na Normandy.

Druhú správu môžete získať až za istých podmienok. V nemocnici Huerta Memorial je napravo za recepčným pultom asarijka, ktorá sa zhovára s druhou asarijkou, pacientkou, ktorá odmieta ľudských doktorov. Keď k nim podídete, môžete si vypočuť ich rozhovor. Je to ako väčšina iných rozhovorov na Citadele. Keď odídete z podlažia a vrátite sa, tak budú v rozhovore pokračovať, no na rozdiel od ostatných bežných, ktoré sa zväčša po niekoľkých obmenách opakujú, tu bude rozprávať asarijka svoj príbeh. Bola členom komanda, ktoré sa po akcii utáborilo na farme. Keď bola v sprche, prišla jej spolubojovníčka, no bola zmenená na huska. Keďže bola neozbrojená ušla a videla, ako huskovia zmasakrovali všetkých farmárov. Zachránilo sa len jedno ľudské dievča s ktorým prežívala pár dní v lese a spolu zabili pár huskov. Keď ich však raz obkľúčili, vedela, že nemajú šancu, tak sa ukryli. Dievča však bolo vystrašené a hrozilo, že prezradí ich polohu, tak ju zabila, aby mohla v úkryte prežiť. To ju psychicky zlomilo, teraz je odpísaná, trpí stihomamom a dožaduje sa zbrane. Je to okolo deväť rozhovorov. Keď sa vrátite po poslednom, tak je asarijská pacientka preč.
Potom choďte k terminálu spektier a máte tam žiadosť asarijskej lovkyne, ktorou je Aeia T´Goni, pacientka v nemocnici, ktorá žiada o povolenie nosiť zbraň. Ak jej ho dáte, tak sa zastrelí a zníži vám to o trošku Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force. Takže nepovoľujte.

Tretia správa sa vám v termináli spektier objaví po splnení vedľajšej úlohy v Grissomovej akadémii. Inštruktori žiadajú o povolenie trénovať mladších študentov v Citadele. Udeľte im povolenie a získate aktualizáciu pre Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force.

Štvrtá správa sa objaví, ak si vypočujete rozhovor turianského vojaka a jeho asarijskej manželky v doku D24. Tak ako pri iných rozhovoroch, aj tu si vypočujte všetky časti ich rozhovoru. Najprv sa len strachuje o manžela, ale neskôr začnú preberať aj finančné problémy, pretože povolané rezervy nedostávajú vyplácaný celý príjem. Keď si vypočujete všetky časti rozhovoru, môžete v termináli spektier autorizovať povolenie na vyplácanie celých dávok a získate aktualizáciu pre Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force.

Piata správa sa objaví, ak si vypočujete rozhovor dvoch turianských členov bezpečnosti pred barom Purgatory. Bavia sa mimo iného aj o podvodníkovi, ktorý zneužíva situácie vojny a okráda a priživuje sa na utečencoch, no nedarí sa im ho usvedčiť. Keď si vypočujete všetky časti rozhovoru, môžete v termináli spektier udeliť povolenie na okamžitú deportáciu podvodníka a získate aktualizáciu pre Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force.


Úlohy

Momentálne môžete splniť pár vedľajších úloh. Grissomova Akadémia; Banner of the First Regiment; Alien Medi-Gel Formula; Biotic Amp Interfaces; GX12 Thermal Pipe; Hanar Diplomat; Ismar Frontier: Prototype Components; Pillars of Strength; Prothean Obelisk. Aria: Blood Pack, Aria: Blue Suns a Aria: Eclipse.
Preskúmať môžete tri nové sústavy: Minos Wasteland, The Shrike Abyssal a Ismar Frontier.



5. Priorita: Sur´Kesh - úvod

Keď ste pripravený, choďte do systému Pranas a spojte sa s diplomatickou loďou. S vami ide za turianov Victus a na palube už je Dalatrass, vodkyňa salarianov a za kroganov je tu ich vodca Urndot Wrex – ak prežil prvý diel, ak nie, tak je tu jeho brat Urdnot Wreav. Krogani sú ochotní pomôcť, no na oplátku požadujú liek na genofágu, čo Dalatrass zásadne odmieta. Liek začal vyvíjať Maelon, ktorého ste mohli nájsť v minulom dieli a získať aj jeho výskum. Môžete sa zapojiť do rozhovorov Vzor (4) Prepočítali ste sa. / Krogani si zaslúžia liek. alebo Renegát (4) Musíte to spraviť. / Nemáme inú možnosť. Salariani majú posledné plodné kroganské ženy na svojej základni a Urdnot ich chce. Victus ho podporí a tak sa napriek jej protestom vydávate na planétu Sur´Kesh. Cestou si pokecáte trochu s Urdnotom a po pristátí s ochrankou, ktorá najprv nevedela o vašom príchode. Vzor (8) Buď priateľský. / Môžeme to vyriešiť / Zostaň tu. / Ako štúdium Kroganov?. alebo Renegát (8) Keby niečo, vydes ich. (Len poslúchaj) / Mali by ste sa ospravedlniť. / Lebo inak? / Vhodné miesto na tajné operácie.
Po príchode vás privíta Padok Wiks. Potom máte chvíľu voľno s tým, že keď budete pripravený, máte osloviť Padoka. Od salarianov môžete začuť, že niekto narušil ich vzdušný priestor a tiež niekto poslal šifrovanú, neautorizovanú správu na stanicu.
Ak ste nenechali zomrieť majora Kirraheo v prvom dieli, tak ho nájdete tu v hale a môžete si pohovoriť. Ak zomrel, je tu poručík Tolan, ktorý vôbec nie je priateľský.
Môžete si pohovoriť aj s Urdnotom, ktorého držia pod dohľadom.

Keď ste pripravený, oslovte Padoka a povolí vám vstup. Zvezte sa dole výťahom. Ak Mordin Solus prežil minulý diel, tak ho tu nájdete. Pracuje ako poradca, no tajne pomáha Urdnotovi. Povie vám, že prežila len jediná kroganka a zavedie vás k nej. Po rozhovore napadnú základňu agenti Cerberu. Mordin odchádza s krogankou Evou výťahom a od vás potrebuje pomoc, aby sa dostali bezpečne preč. Vzor (6) Snažil si sa / Si poslednou nádejou kroganov. / upokojte kroganku. alebo Renegát (6) Záleží len na lieku. / Si nástroj na vyjednávanie. / Je príliš cenná, Mordin.



5. Priorita: Sur´Kesh - misia

Možnosť získať zbrane: M-13 Raptor, Scorpion.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Extended Barrel, Pistol High Caliber Barrel, Pistol Scope, Shotgun Blade Attachement, Shotgun Spare Ammo.
Možnosť získať brnenia: Armax Arsenal Greaves, Sentry Interface.


Po scénke choďte k výťahu, aby ste sa vrátili hore, no zničí ho nastražená bomba, takže musíte inou cestou. Choďte k východu na opačnej strane a z poličky si vezmite vylepšenie (Assault Rifle Extended Barrel). Vylezte hore rebríkom a pobite skupinu Cerberu. Napravo je v poličke vylepšenie (Shotgun Blade Attachement). Napadne vás druhá skupina nepriateľov. Napravo si môžete prezrieť vzorky Yahgov (a spomenúť si na Tieňového Brokera). Pri vzorkách je lekárska stanica. Na lavičke pred dverami na konci je Datapad (2500).
Prejdite dverami na konci terasy, preskočte stenu naľavo, aby ste sa vyhli ohňu. Preskočte dieru v podlahe a tam máte vylepšenie (Shotgun Spare Ammo). Preskočte späť do chodby a vyjdite hore schodmi. Tam pobite ďalšiu skupinu nepriateľov, táto ohrozuje výťah s Evou. Naľavo je pred vzorkami varrenov Datapad (2500). Použite terminál pri výťahu s Evou, aby ste výťah presunuli na ďalšie stanovisko.

Keď výťah odošlete, objaví sa loď s dvoma nepriateľmi. Zabite ich a vyjdite dierou v stene. Na terase zabite ďalšiu skupinu nepriateľov. Naľavo je v poličke vylepšenie (Pistol High Caliber Barrel). Prejdite dverami do ďalšej časti a schodmi na terasu nad vami. Ak prežil prvý diel major Kirrahe, tak je tu a poskytne vám trochu krytia. Inak sa prebojujte cez vežičky a nepriateľov. Napravo od miesta vstupu sú náhradné diely (3500). Po boji použite na konci terasy pri dverách skener a keď vás rozpozná, prejdite. Za dverami je lekárska stanica.
Prejdite na ďalšiu terasu, kde máte nepriateľov pri vás, aj nad schodmi nad vami. Pod schodmi je na stolíku brnenie (Armax Arsenal Greaves). Vzadu za rebríkom máte náhradné diely (3750) a brnenie (Sentry Interface). Hore vyjdite schodmi, alebo rebríkom a prejdite dverami.

Tu porazte skupinu nepriateľov, ktorá zas ohrozuje Evu. Za dverami je napravo na lavičke ostreľovačka (M-13 Raptor) a naľavo na stole pri výskumnom termináli je vylepšenie (Pistol Scope). V zadnej časti je lekárnička a pištoľ (Scorpion). Vzadu pri pištoli je aj energetický terminál, ktorým spustíte energiu k počítaču ovládajúcemu výťah. Keď to spravíte, dorazíte ďalšia jednotka, ktorú pobite. Potom použite terminál pri výťahu, aby ste Evu poslali zas ďalej.
Dorazí ďalšia skupina nepriateľov. Keď ich zlikvidujete, prejdite dverami, ktorými prišli, vyjdite hore rebríkom a zlikvidujte skupinu Cerberu a aktivujte tretie kontrolné stanovisko výťahu. Ak budete dlho čakať, tak dorazí ďalšia skupina vojakov. Keď aktivujete výťah, tak k vám dopadne Atlas a Eva je stále v ohrození. Zničte Atlasa aj pár ďalších vojakov a opúšťate planétu.

Sur´Kesh bol len prvý krok. Máte zdravú, kroganskú ženu, ale treba dokončiť liek a vypustiť ho na kroganov. Mordin sa hlási s tým, že to dokáže. Vzor (2) Sprav čo budeš môcť. alebo Renegát (2) Nech to stojí za to. No aj Victus aj Urdnot majú navyše ďalšie misie. Ohlási sa aj admirál Hackett, aby vám pogratuloval k misii a konečne uvidíte rozostavaný projekt Crucible podľa návrhov proteanskej zbrane z Marsu. Za misiu dostanete 12500 kreditov. Reputácia +15.



C. Medzi misiami III

Od vašich dvoch hostí máte teraz k dispozícii dve vedľajšie úlohy. Attican Traverse: Krogan Team a Tuchanka: Turian Platoon. Aspoň jednu z nich splňte pre možnosť postupu ďalej, no kľudne môžete splniť obe. Po ich splnení sa ešte objaví misia Tuchanka: Bomb, tú splňte hneď, inak bude mať jej nesplnenie následky na vaše kroganské zdroje.

Samantha vám povie, že zachytili aktivitu Carberu na Tuchanke, čím máte misiu „N7: Cerberus Attack“.

V počítači si nájdete nové správy. Ak prežil major Kirrahe, píše, že vám pomôže v boji. Píše aj Feron, ak ste prešli Liarino DLC. A ešte jedna správa odzrkadľujúca vaše predchádzajúce rozhodnutia. V prvom aj druhom dieli ste nerazili na asarijku menom Rana Thanoptis. V prvom dieli robila pre Sarena a mohli ste ju zabiť, alebo nechať žiť. Ak prežila, v druhom dieli robila pre Okeera, ktorý sa snažil vyrobiť dokonalého vojaka. Teraz sa dočítate, že zomrela vo väzení potom, čo ju zavreli za vraždu viacerých asarijských vojenských dôstojníčok. Celý čas bola indoktrinovaná Reapermi.

Pohovorte si v pilotnej kabíne s EDI o kroganoch. Reputácia +2.

V ošetrovni je teraz Mordin Solus a Eva. Keď tam prvýkrát vojdete, pridá sa aj Urdnot a pohovoríte si . Urdnot bude mať poznámky k Mordinovi. Vzor (2) Jemu môžeš veriť. alebo Renegát (2) Podozrievavosť je na mieste. Potom si môžete pohovoriť osobitne s Mordinom aj Evou.
Ak ste priviedli doktorku na palubu, tá je teraz v zadnej kajute s Adamsom. (Ak je tam Michelová, tak spomína Armistana Banesa, o ktorom ste zistili v prvom dieli, keď ste jej pomáhali, alebo sa zhovára s Adamsom o Chakwasovej. Ak je tam Chakwasová, spomína na únos Zberateľmi).

Diana Allersová robí rozhovor s jedným vojakom a hádajú sa ohľadne Terra Novy a jej významu. Podporte novinárku, alebo vojaka. Reputácia +2.

Môžete si pohovoriť s Liarou. Reputácia +2. Môžete začať nový vzťah, alebo oživovať starý.

V dokoch Citadely skočte za Kelly Chambersovou, ak ste sa už stretli potom, čo si zmenila meno. Ospravedlní sa, že vás zradila. Ešte kým bola na palube, tak posielala Iluzívnemu mužovi správy o vás a posádke. Obhajuje sa, že si myslela, že je to správna vec. Vzor (2) To je v poriadku. alebo Renegát (2) Čože?.


Môžete splniť úlohy: Tuchanka: Turian Platoon; Tuchanka: Bomb; Attican Traverse: Krogan Team; Barla Von, N7: Ceberus Attack; N7: Abduction, Krogan Dying Message, Benning: Evidence, Improved Power Grid.
Môžete preskúmať systémy Krogan DMZ, Gemini Sigma a Arcturus Stream.

Niektoré veci treba vyriešiť pred úlohou „Priorita: Tuchanka“, lebo potom sa už nebudú dať splniť. Rozhovory s Thaneom, Aethytou a Kelly Chambersovou a prvý rozhovor s Mirandou. Misie Grissomova Akadémia, Benning: Evidence, Alien Medi-Gel Formula, Barla Von, Biotic Amp Interfaces, Hanar Diplomat, Improved Power Grid, Prototype Components.



6. Priorita: Tuchanka - úvod

Keď splníte úlohu pre Victusa, alebo pre Urdnota, tak po návrate na Normandy vám Mordin oznámi, že liek je hotový. Uvažuje, ako ho vypustiť a napadne ho generátor vzduchu, ktorý použili turiani na vypustenie Genofágy. Vzor (2) Nejaké nápady? alebo Renegát (2) Už predtým si ich nakazil. a Vzor (2) To je ohavné. alebo Renegát (2) Šikovný nápad. Potom môžete vyraziť na Tuchanku. Ešte môžete kontaktovať admirála Andersona. Reputácia +2.

Keď ste pripravený, tak vyrazte na Tuchanku, no pred odletom vás ešte kontaktuje Dalatrass, vodkyňa Salarianov. Poukazuje na to, že krogani sú hrozba a navrhne vám, aby ste sabotovali aplikovanie lieku. Krogani si búdu myslieť, že liek zaberie a pridajú sa do boja s Reapermi a potom už nebudú problémom. Sľúbi vám na oplátku podporu salarianskej flotily.
Rozmyslite si, čo chcete spraviť. Počas misie, než príde okamžik rozhodnutia sa vás Eva dvakrát spýta, čo vás trápi. Ak odhalíte, čo od vás salariani chcú, nebudete môcť na konci kroganov zradiť.
Ak aplikujete liek, získate kroganskú armádu. Ak ich zradíte, získate aj kroganov, aj nejaké sily od salarianov. No tu je tiež problém. Ak je vodcom kroganov Wrex, ktorý je šikovnejší než Wreav, má lepšie kontakty a je aj lepší diplomat (ako podotkne aj Eva, nechce ďalej bojovať, chce budovať a zjednotiť klany), tak v prípade, že ich zradíte, na to po pár misiách pri treťom návrate na Citadelu príde a vy stratíte značnú časť kroganských aktív. Ak je však vodcom kroganov Wreav, ten na to nepríde a zostanú vám oba zdroje vojnových aktív.



6. Priorita: Tuchanka - misia

Možnosť získať zbrane: M-5 Phalanx, Graal Spike Thrower.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Extended Barrel, Pistol Magazine Upgrade, Pistol Melee Stunner, Shotgun Smart Choke, SMG Scope.
Možnosť získať brnenia: Death Mask.


Hneď po pristátí zbehnite do obradnej haly a pobite všetkých huskov. Keď padnú, dorazí váš krogan. Ak je to Wrex, tak Wreav neverí Mordinovi, ak je Wreav s vami, tak protestuje Jorgal Thurak. Eva utne hádky a vyzve k zjednotenému boju. V celom úvode môžete získať okolo 21 bodov Vzoru, ak ste zdvorilí na Victusa, bránite Mordina, podporíte Evinu výzvu, odhalíte jej zradu salarianov a podporíte myšlienku budúcnosti pre kroganskú rasu. A samozrejme naopak získate okolo 12 bodov Renegáta, ak robíte všetko naopak.
Po rozhovore vyrazíte vo vozidlách, až pokým nie je cesta blokovaná. Tu na malom priestore medzi vozidlami máte brokovnicu (Graal Spike Thrower), dve lekárničky, prilbu (Death Mask) a tri vylepšenia (Pistol Meele Stunner, Pistol Magazine Upgrade, Shotgun Smart Choke). Oslovte kroganského prieskumníka pre spustenie scénky, v ktorej sa vozy pohnú ďalej a vy musíte po svojich cez ruiny.

Ruinami
Preskočte napravo k vstupu do tunelu a prejdite tunelom. Je prázdny, len je tam tma a horšie sa orientuje. O chodbu nižšie je rázcestie. Naľavo je slepá miestnosť, no je v nej Prastarý Kroganský Artefakt (8500). Napravo pokračuje cesta ďalej. Cestou vám povedia, že za otrasy zrejme môže Kalros, matka všetkých Tresher Mawov. Zoskočte dolu do ďalšej tmavej haly. Naľavo je na stene Prastarý Kroganský Artefakt (8250), napravo je tunel, ktorý vedie ďalej a v ňom je posledný Prastarý Kroganský Artefakt (8250). Za chodbou je už len mŕtvy ravager, ktorého môžete preskúmať a varovať Urdnota pred Rachnijmi. Za ním vybehnite hore schodmi opäť na svetlo.
Vonku vás čaká skupina huskov, kanibalov a ravagerov. Po boji preskočte trhlinu v moste a zlikvidujte druhú skupinu, ktorú podporí aj brutus. Za rohom sú ďalší kanibali a ravageri. Pobite ich a vyjdite von na most. Ten prerazí Kalros, tak preskočte dieru a pokračujte k pamätníku. Tu čaká skupina kanibalov a po boji dorazia dvaja marauderi. Naľavo pred schodmi je vylepšenie (SMG Scope). Prejdite schodmi, kde sa objavili marauderi a naľavo nad nimi nájdete vylepšenie (Assault Rifle Extended Barrel). Prejdite na koniec a opäť nastúpite do vozidla. Vyrazíte preč, no Kalros dostane jedno z vozidiel. Ak ste tu s Wrexom, tak je obeťou Urdnot Wreav. Ak ste tu s Wreavom, tak je obeťou Jorgal Thurak.

Reaper
Dorazíte pred generátor vzduchu, ktorý blokuje Reaper. Rozhodnete sa prilákať Kalrosa, aby zložil Reapera. Vzor (4) A čo riziká? / Dávajte si pozor. alebo Renegát (4) Už sme robili šialenejšie veci / Ide sa na to. + Vzor (5) za akciu, keď vám Wrex ďakuje.
Pobite skupinu kanibalov a vyjdite hore schodmi. Naľavo je na zemi pištoľ (M-5 Phalanx). Pokúste sa prejsť mostom, no vystrelí po vás Reaper a spadnete dolu. Musíte prebehnúť pod Reapera, ktorý po vás páli a jeden priamy zásah je okamžitá smrť. Len sa kryte a prebiehajte z krytu do krytu, aby ste sa nezdržiavali nechránený. Keď sa dostanete bližšie, vráti sa turianská letka, ktorá repaera zamestná a vy môžete pokračovať.
Musíte pod ním aktivovať dve kladivá, naľavo aj napravo. Cestu vám tu bude znepríjemňovať trojica brutusov. Samozrejme s nimi môžete bojovať a zabiť ich, alebo môžete proste prebehnúť vyhýbajúc sa im a aktivovať kladivá, pretože po ich aktivácii automaticky pokračujete ďalej. Okrem nich vás navyše ohrozujú aj nohy Reapera, ktorými občas udrie do bočných chodníkov vedúcich ku kladivám alebo doprostred arény, ale udierajú na rovnaké miesta a vidíte približujúci sa tieň, takže sa im dá vyhnúť. Po aktivácii prvého kladiva pribudne ešte jeden brutus. Keď aktivujete obe kladivá, Kalros zabije Reapera.

Záver
Prichádzate do veže generátora, kde má už Mordin pripravený liek. Ak ste v minulom dieli splnili Mordinovu osobnú úlohu a na jej konci ste zachránili Maelonov výskum, tak sa mu podarilo vyliečiť aj Evu, ak ste jeho výskum nezískali, alebo zničili, je Eva mŕtva. Rozhodnite sa, čo spravíte, či vyliečiť genofágu, alebo či zradíte kroganov.
Hlavný vplyv na to má fakt, či je vodcom klanu Wreav, alebo Wrex. Ak je vodcom Wreav, je to tupec, ktorý nezistí, že ste ich zradili a vám zostane plná sila kroganov, aj flotila salarianov. V tom prípade je to len otázka morálky. Ak je vodcom Wrex, ten je bystrý a odhalí vašu zradu, čo má za následok stratu jeho a jeho klanu – 330 bodov a vám zostane len salarianská flotila – 150 bodov, takže je jasné, čo sa viac oplatí.
Divné od salarianov, že chcú stáť proti Reaperom sami. Ak presvedčíte Mordina, aby liek nevypustil, získate aj jeho (25), no ak liek vypustíte, pritiahnete aj kroganských žoldnierov (75). Aj tu prevažuje podpora kroganov.

Ak chcete vyliečiť genofágu, tak len nechajte Mordina robiť svoju robotu. Liek musí vypustiť z vrcholu veže, čo sa mu podarí, ale on pri tom zomrie.
Ak chcete sabotovať liečbu a vodcom klanu je Wrex, nedá sa Mordin presvedčiť, aby upustil od svojho rozhodnutia a musíte ho zastreliť.
Ak chcete sabotovať liečbu, vodcom je Wreav a Eva je mŕtva, tak môžete Mordina presvedčiť, pretože vidí, že Wreav túži len po boji a odplate a bez Evy, ktorá by na neho mohla vplývať z obnovenej kroganskej moci nevzíde nič dobré. Mordin prestiera smrť a odchádza (ako vaše vojnové aktívum). (Alebo ho tiež môžete zastreliť ako aj pri Wrexovi).

Na záver sa lúčite s Urdnotom a Evou (ktorá sa vám predstaví ako Urdnot Bakara), ktorí v dobrom spomínajú na Mordina, alebo sa zúčastníte Evinho pohrebu a Wreav sa teší, že si pripíše všetky zásluhy. Za alianciu Kroganov a Turianov máte 25000 kreditov.
Medzi Vojnové Aktíva získavate kroganské klany, urdnotov klan, turianskú letku a pechotu a ak ste zradili kroganov, tak aj salarianskú flotilu.



7. Priorita: Citadela II

Opäť máte nočnú moru s hlasmi mŕtvych a prenasledovaním zabitého chlapca. Keď sa preberiete, kontaktuje vás zástupca salarianov v Rade citadely. Buď radný Valern, ak ste zachránili Radu v prvom dieli, alebo nová radná Esheel, ak ste Radu nechali zomrieť. Informuje vás o svojom podozrení, že Udina hrá špinavú hru. Tým rovno začína vaša ďalšia misia.
Potom si ešte môžete pohovoriť s Hackettom o priebehu vojny, o vašich spojencoch a o tom, ako sa držia ostatné rasy. Máte tiež pár nových mailov, od Dalatrass Linron (buď vám ďakuje za sabotáž, alebo kritizuje vaše rozhodnutie vyliečiť kroganov), ďakovný mail od Urdnota za pomoc na Tuchanke, ako aj ďakovný mail od generála Corinthusa za pomoc od kroganov na Palavene.
Ak ste v prvom dieli zachránili kolonistov na Ferose a nechali žiť Shialu, dostanete od nej mail. Z vďaky vám pomôžu v boji s Reapermi ako Vojnové Aktívum: Zhu´s Hope Colonists.
Vyrazte na Citadelu. Keď chcete pristáť, nik sa vám nehlási. Napokon sa s vami spojí veliteľ bezpečnosti Bailey, alebo Thane Krios (ak prežil minulý diel a ak ste sa s ním zhovárali pred odletom na Tuchanku). Citadelu napadli vojaci Cerberu.

Možnosť získať zbrane: M-25 Hornet, M-76 Revenant, M-358 Talon.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Piercing Mod, Pistol High Caliber Barrel, Pistol Piercing Mod, Sniper Rifle Extended Barrel, Sniper Rifle Piercing Mod.
Možnosť získať brnenia: Recon Hood, Securitel Helmet.

Len čo pristanete, tak ste pod paľbou. Pobite vojakov, naľavo hore máte lekárničku, potom oslovte raneného Baileyho pri dverách. Otvorí vám ich a získa kontrolu nad sieťou bezpečnosti. Tiež zistí, že s velením mal naplánované stretnutie zástupca salarianov z Rady. Vzor (2) Spustím záchrannú operáciu. alebo Renegát (2) Tomu neverím. Prejdite dverami a pobite nepriateľov v hale. Nad schodmi je napravo lekárnička, vylepšenie (Assault Rifle Piercing Mod), terminál a mŕtvy člen ochranky, ktorého prehliadka vám napovie, že šlo o zradu zvnútra.

Chodby bezpečnosti
Prejdite dverami ďalej k pár ďalším nepriateľom. Pri dverách je lekárnička, naľavo je prilba (Recon Hood), na záchode naľavo je puška (M-76 Revenant), skrinka (6250) a ďalší mŕtvy člen ochranky. Prejdite k zamknutým dverám výťahu. Preskočte oknom naľavo, vezmite si vylepšenie (Sniper Rifle Extended Barrel), odpáľte ovládaciu skrinku a aktivujte výťah. Máte tu aj zbraňový stolík, ak potrebujete. Potom nastúpte do výťahu.
Zvezte sa dole. Napravo je na stole vylepšenie (Pistol Piercing Mod) a terminál. Naľavo je v bezpečnostnej miestnosti vylepšenie (Pistol High Caliber Barrel) a prilba (Securitel Helmet). Na chodbe pred zaseknutými dverami je samopal (M-25 Hornet). Prejdite do miestnosti napravo. Je tam účtovný terminál (6250) a ovládanie dverí. Vráťte sa do chodby a môžete vojsť do dverí, ktoré boli predtým zamknuté. Vnútri nájdete pištoľ (M-358 Talon) a Datapad. Vráťte sa do miestnosti s ovládaním dverí a prejdite ňou na chodbu za zaseknuté dvere.
Prejdite cez chodbu s dvoma nepriateľmi do ďalšej haly. V jedálni napravo je lekárnička a kredity (6250). V hale pobite pár nepriateľov. Pri východe z haly je pri dverách lekárnička a na stole vylepšenie (Sniper Rifle Piercing Mod).
Potom vybehnite hore schodmi a nájdete Valerna, alebo Esheel. Než sa dostanete bližšie, tak salariana napadne vrah. Ak ste zachránili v prvom dieli život majorovi Kirrahemu, tak obetuje život za svojho reprezentanta v Rade. Ak ste v druhom dieli naverbovali Thanea Kriosa a rozprávali ste sa s ním pred odchodom na Tuchanku, tak zasiahne on, v efektnejšej scénke sa pokúsi vraha dostať, ale aj on skončí smrteľne zranený. Ak nemáte ani Kirraheo, ani Thanea, tak Valern/Esheel zomrie.

Prezídium
Sledujete vraha, no skončíte po havárii v Prezídiu. Musíte sa dostať za zvyšnými radnými. Cestu vám blokujú bežní vojaci Cerberu, centurioni, štítené ostreľovačky Nemesis a Fantómovia, ktorým sa snažte vyhnúť pri strete zblízka, inak je šanca, že vás dostanú jediným zásahom. Tu je to len priama cesta na druhú stranu cez skupinu nepriateľov. Na konci vás zastavia dvere, tak zoskočte dole na trávu a vlezte do servisného tunela. Keď preskočíte dieru v podlahe, naľavo nad vami budú kredity (6250). Pokračujte na Shalmar Plaza. Tu si podajte Atlasa a potom vybehnite hore schodmi a dverami do výťahu.
Vo výťahu ste na kabíne a stúpate. Keď pôjdete okolo kabíny s vrahom, odpáľte energetické články na spodku kabíny a tá spadne. Samozrejme vám Bailey ohlási, že skočil do ďalšej a smeruje nahor, ale tento trik môžete využiť na kabíny s ďalšími nepriateľmi, ktorí sa objavia. Takto zrušte pár ďalších kabínok, alebo nepriateľov. Napokon sa dostanete ku kabíne s radnými, tak na ňu skočte.

Dostanete sa k členom Rady, ktorých chráni Ash/Kai. Udina ho/ju zmanipuloval, hoci radní majú pochybnosti, keď prednesiete svoje obvinenia. Udina chce otvoriť výťah, kde by mal číhať vrah a chcete mu v tom zabrániť. Ash/Kai vám zahradí cestu. Môžete Ash/Kaia zabiť, alebo presvedčiť vzorovou, alebo renegátskou možnosťou, nech vám verí. Ak máte dosť bodov, môžete hneď na začiatku Vzorovou akciou zložiť zbrane a rovno ju/ho presvedčiť. Buď sa pridá k vám, alebo zomrie.
Potom je tu už len Udina. Ak ste zabili Ash/Kaia, tak ho zabijete rovno. Ak Ash/Kai žije, tak máte možnosť Renegátskej akcie za pár bodov sami Udinu zabiť. Ak ho nezabijete, zabije ho Ash/Kai. Citadela je opäť pod kontrolou a Rada vám ďakuje za záchranu. Reputácia +15.

Po misii ste v pracovni Baileyho, ktorý vás informuje o tom, že Kai Leng, ako aj ostatní agenti Cerberu zmizli. Ak vám pri misii pomohol Thane, tak vás informuje, že je v nemocnici, no nie je na tom dobre. Vráťte sa do Normandy. Pri vstupe do lode vás zastaví Ash/Kai, ak to prežila. Ospravedlní sa za svoju reakciu a spomenie, že admirál Hackett navrhol, aby začal/a pracovať pre neho na projekte Crucible. Môžete ho/ju poslať tam a získate Vojnové Aktívum (25), alebo súhlaste, nech sa vráti na Normandy (ak ste použili renegátsku akciu predtým, tak ju/ho musíte presvedčiť) a získate nového člena tímu.
Na lodi si pohovoríte s Hackettom a Andersonom. Anderson vám povie a o Kai Lengovi, čo bol vrah, ktorý vám unikol. Napokon vám Hackett povie, že by ste mali skúsiť posilniť armádu vyjednávaním s Quarianmi.
Po rozhovore s admirálmi vás osloví Liara. Má správu z asarijského velenia, že by potrebovali pomôcť s preverením jednej kolónie. Vedľajšia úloha „Mesana: Distress Signal“.



D. Medzi misiami IV

Normandy

Pohovorte si so Samanthou. Má pre vás správu o vedcoch Cerberu, ktorých by ste mohli naverbovať. Úloha „Ex-Cerberus Scientists“.
Môžete si cez vysielač opätovne pohovoriť s Andersonom o situácii na Zemi a že sa Reaperi zhlukujú v okolí Londýna. Reputácia +2.

Máte pár nových mailov
Ak sta sa pravidelne zhovárali s Liarou na lodi a aj v Citadele, tak vám pošle správu (už po návrate z Tuchanky), že by niečo rada prebrala vo vašej kajute. Tam vám ukáže darček/ odkaz pre budúce generácie. Môžete byť milý a trochu obnoviť / načať vzťah.
Ak ste sa zhovárali pravidelne so Samanthou, tak vám pošle správu, že by ste si mohli zahrať šachy. Pozvite ju do svojej kancelárie. Ak ste muž, tak to skončí len pri šachoch. Ak ste žena, môžete si s ňou užiť v sprche a začať tak vzťah.
Dostanete tiež mail od Diany Allersovej, že by s vami chcela urobiť rozhovor o aktuálnych udalostiach. Pozvite ju do svojej kajuty a pohovorte si. Ak dokončíte rozhovor celý, buďte na ňu milý a neskôr to môžete ešte prehĺbiť. Na jej prvú otázku ohľadne útoku Cerberu môžete odpovedať Vzorovo: Skúsili to, ale zlyhali – čo vám zvýši Vojnové Aktívum 103rd Marine Division, alebo odpovedajte Renegátsky: Nepriatelia sú všade – čo vám zvýši Vojnové Aktívum Alliance Fifth Fleet. Za rozhovor je Reputácia +5.
Ak ste zachránili Jack a študentov z Grissomovej akadémii, tak vám píše Jack, že by ste sa mohli stretnúť v bare.
Ak ste zachránili Evu a vyliečili genofágu, máte ďakovný mail aj od nej.
Dostanete aj správu od Andersona ohľadne Kai Lenga a jeho aktivitách.
Tiež vám píše James a môžete si aj s ním pohovoriť v súkromí vo svojej kajute.
Napokon vám píše aj Primarch Victus. Napadli loď s ich dôstojníkmi a keďže o polohe lode vedel len volusský veľvyslanec Din Korlack, má podozrenie, že je to zradca. Preverte to vo vedľajšej úlohe „Volus Ambassador“.

V pilotnej kabíne si môžete pohovoriť s EDI o zmysle syntetického života. Reputácia +2.
Pri výťahu, na palube posádky si môžete pohovoriť pri spomienkovej stene na obete Normandy s Garrusom. Reputácia +2.
V ošetrovni si pohovorte s doktorkou o lekárskych zásobách, ktoré sa objavili na Citadele. Vedľajšia úloha „Medical Supplies“.

Môžete si viac pohovoriť s Javikom na podlaží strojovne. Reputácia +2.


Citadela

Veľvyslanecké podlažie
Naľavo od Baileyho pracovne, na konci chodby je turianský dôstojník Dellk, ktorý hlási, že majú problém s dešifrovaním kódov Cerberu. Vedľajšia úloha „Cerberus Cipher“.

Pri zábradlí pred výťahom postáva asarijska bojová strategička, ktorá zháňa reaperské fragmenty pre pomoc v boji. Vedľajšia úloha „Reaper Code Fragment“.

Nemocnica
V nemocnici je napravo od výťahu asarijská konzultantka, ktorá zháňa Prstene Alune, aby získala pre nemocnicu väčšiu pomoc od asarijok. Vedľajšia úloha „Rings of Alune“.
V miestnosti naľavo od vstupu do nemocnice sa zhovára salarianský doktor Silon s ľudskou doktorkou Kerryovou o probléme s pacientmi, ktorý nevedia vyriešiť. Vedľajšia úloha „Chemical Treatment“.
V miestnosti ďalej naľavo, oproti izbe, kde sa liečil Ash/Kai, je salarianský doktor, ktorý si nevie rady s otravou turianského generála. Vedľajšia úloha „Cerberus Turian Poison“.

V nemocnici narazíte na doktora, ktorý sa stará o Thanea. Choďte sa s ním rozlúčiť, než zomrie. Ak ste splnili v minulom dieli jeho osobnú úlohu a pomohli jeho synovi, tak tu bude aj Kolyat, aby sa rozlúčil s otcom. Reputácia +2.

V zadnej časti nemocnice sa hádajú ľudská doktorka so salarianským doktorom o tom, akých pacientov uprednostňovať. Podporte hocikoho z nich, zhodnú sa na rovnakom názore. Reputácia +2. Potom v termináli spektier povoľte pridelenie zásob uskladnených v Citadele pre nemocnicu Huerta Memorial, čím si zvýšite Vojnové Aktívum: Citadel Defense Force.

Dok D24
V chodbe sa zhovára seržantka Olembe s vojačkou Talavi. Vojačka Talavi žiada o preradenie na boj s Reapermi, pretože jej brat sa prihlásil k Cerberu a nechce, aby sa náhodou dostali do konfliktu. Keď si vypočujete celý ich rozhovor, tak môžete v termináli spektier odsúhlasiť jej preloženie, no neoplatí sa to, pretože vám to zníži Vojnové Aktívum: Alliance Third Fleet.

Pri dverách vedúcich na Normandy telefonuje vojak ohľadne proteanskej technológie, ktorá by sa mohla hodiť. Vedľajšia úloha „Valhallan Threshold: Prothean Data Drives“.

Prezídium
Naľavo od výťahu sedí asarijská vedkyňa a telefonuje ohľadne sôch s proteanskými popismi. Vedľajšia úloha „Athena Nebula: Hesperia-Period Statue“.
Ešte ďalej naľavo, pri pulte, kde predtým stál Barla Von, sa zhovára volusský bankár so salarianským zákazníkom, ktorý chce stiahnuť svoje peniaze z banky. Podporte bankára, že vojna potrebuje financie, aby mohla chrániť ľudí. Reputácia +2. Aktualizácia pre Vojnové Aktívum: Citadel Defense Forces.

Napravo od výťahu sa zhovára turian s ľudskou ženou o ranenom, batarianskom teroristovi v dokoch. Vedľajšia úloha „Wounded Batarian“. Je to Ghorek, o ktorom si môžete potom prečítať správu v termináli spektier.
Za nimi napravo nad schodmi telefonuje salarianský vojnový stratég, ktorý zháňa podporu pre kroganov. Vedľajšia úloha „Kakliosaur Fossil“.

Nad schodmi nad terasou je dôstojník bezpečnosti, ktorý zháňa prostriedky na vyradenie pascí a vežičiek, čo tu zostali po útoku Cerberu. Vedľajšia úloha „Cerberus Automated Turret Schematics“.

Pri kaviarni Apollo sa dohaduje dôstojník bezpečnosti s majiteľom, aby bol nápomocnejší. Podporte dôstojníka (zníženie vojnového aktíva Citadel Defense Force), alebo obchodníka (zvýšenie vojnového aktíva Citadel Defense Force). Kohokoľvek podporíte, máte Reputácia +2. Keď jedného z nich podporíte, tak môžete potom v termináli spektier povoliť sledovanie podozrivých, súkromných osôb, čo tiež zvýši vojnové aktívum Citadel Defense Force.

Pri kaviarni Apollo je aj dôstojník bezpečnosti. Hovorí, že gethská technológia rušičiek narúša automatické zameriavanie a vďaka nej by mohli znížiť počet obetí pri útokoch. Vedľajšia úloha „Target Jamming Technology“.

Oproti kaviarni sedí ľudský vedec, ktorý zháňa obelisk s jazykom proteanov. Vedľajšia úloha „Hades Nexus: Obelisk of Karza“.

Na opačnej strane, pri obchode Aegohr Munitions sa hádajú znepokojený salarianský obchodník a naštvaný turianský obchodník. Naštvaný chce, aby začali predávať zbrane každému, aby sa mohli brániť. Znepokojení je proti. Podporte naštvaného obchodníka Renegát (2). Potom v termináli spektier môžete povoliť predaj zbraní každému na čiernom trhu. Znížite tým vojnové aktívum Citadel Defense Force. Alebo podporte znepokojeného obchodníka Vzor (2). Potom môžete v termináli spektier povoliť bezpečnosti vytvoriť civilnú milíciu, čo zvýši vojnové aktívum Citadel Defense Force.

Nad obchodom je dôstojníčka Jordan Nolesová, ktorá má pre vás úlohu „Batarian Codes“.
Povyše nej, v miestnosti bezpečnosti sa hádajú dvaja členovia bezpečnosti. Pokojný muž a naštvaná asarijka o tom, čo by sa malo riešiť a čo ignorovať počas vojny. Podporte buď pokojného dôstojníka Vzor (2), alebo naštvanú dôstojníčku Renegát (2).

Povyše nich je na medziposchodí už len hádajúca sa dvojica, pri ktorej môžete začať úlohu „Cerberus Retribution“.

Bar Purgatory
Pri výstupe z výťahu je Elcor, ktorý hľadá kódex prastarých. Vedľajšia úloha „Dekuuna: Code of the Ancients“.

Pri schodoch na parket v bare je asarijka, ktorá zháňa texty popisujúce umenie boja. Vedľajšia úloha „Nimbus Cluster: Library of Asha“.
Na druhej strane schodov sedí Jack, ak ste ju zachránili z Grissomovej akadémie. Môžete si pohovoriť a zabaviť sa. Vzor (2) Vyzeráš dobre. alebo Renegát (2) Drž sa práce. Za rozhovor Reputácia +2.

Na parkete si môžete prekecnúť s EDI. Pri bare sedí Joker, pohovorte si aj s ním. Môžete ho podporiť, aby si začal s EDI. Reputácia +2.
Keď ich podporíte do vzťahu, neskôr budú spolu sedieť pri stole, kde si s nimi znovu môžete pohovoriť a EDI vám poďakuje za podporu. Reputácia +2.

Pri parkete postávajú dvaja pašeráci. Vypočujte si celý ich rozhovor. Turian chce ukradnúť lekárske zásoby, no ľudská žena je proti, pretože vzhľadom na to, čo sa deje na Zemi, odmieta okrádať tých, čo to momentálne potrebujú najviac. Po celom rozhovore môžete v termináli spektier autorizovať pomoc pašerákov pre armádu, čím zvýšite vojnové aktívum: Alliance Fifth Fleet.

Doky
Pri vstupe do utečeneckej časti dokov je salarianský reportér Solik Vaas, ktorého nechcú pustiť dnu. Vedľajšia úloha „Inspirational Stories“.

V zadnej časti dokov hovorí utečenec ochranke o proteanských ruinách. Vedľajšia úloha „Hades Nexus: Prothean Sphere“.

Ak ste pred odletom na Tuchanku varovali Kelly, aby si zmenila meno, tak ju tu teraz nájdete živú a ďakuje vám za záchranu. Počas útoku ju tam vraj Cerberus hľadal, no vďaka vášmu varovaniu prežila. Reputácia +5. V počítači si potom môžete od nej nájsť mail a získate Vojnové Aktívum: Ex-Cerberus Engineers.
Ak ste ju nevarovali, tak len spomenú ľudia okolo, ako ju popravili.
Tam je aj doktor s úlohou „Medi-Gel Sabotage“.

Citadela
Po najbližšej vedľajšej misii splnenej mimo citadely dostanete ďalšie maily.
Javik sa chystá do Citadely. Nájdete ho na veľvyslaneckom podlaží, kde si s ním môžete pohovoriť. Reputácia +2.
Ak ste sa predtým zhovárali s Jamesom vo svojej kajute a podporili ste ho k vstupu do N7, tak ho môžete nájsť v Citadele, v utečeneckých dokoch, kde sa necháva tetovať. Pohovorte si. Reputácia +2.

Ak ste pozvali Liaru do svojej kabíny, tak vás ona teraz pozýva do Prezídia. Tam jej môžete povedať, že chcete viac, než len priateľstvo a začnete si spolu.
Tak isto vás pozýva vyraziť si Garrus, Ash/Kai. Teraz v podstate môžete začať / obnoviť vzťahy. Predtým ste si mohli začať so Samanthou Traynorovou. V bare ste mohli pokračovať s Jack. Teraz sú k dispozícii Garrus, Liara T´Soni, Steve Cortez, Ashley Williams/ Kaidan Allenko. Ak sa nezaviažete, neskôr ešte môžete obnoviť vzťah s Mirandou, alebo Tali. Miranda, Jack, Tali a Garrus vyžadujú, aby ste s nimi začali vzťah v minulom dieli. Za rozhovory s postavami máte 3x Reputácia +2.

Tiež sa vám ozve druhýkrát Miranda. Choďte si s ňou pohovoriť cez terminál spektier na veľvyslaneckom podlaží, aby ste ju varovali pred Kai Lengom. Povie vám o únose svojej sestry.

V bare je Cortez, ak ste mu pomohli prekonať jeho stratu, môžete si tam s ním začať, alebo aspoň utužiť vaše priateľstvo, aby to na konci zvládol. Reputácia +2.
V bare si môžete tiež dať drink. Ak si dáte tri, tak vás to položí a preberáte sa vedľa Arie T´Loak.

Ak ste už splnili misiu pre Asarijky a máte nažive Samaru, tak ju stretnete na veľvyslaneckom podlaží a môžete si spolu pohovoriť.

Ak ste už splnili misiu s bývalými vedcami Cerberu, tak v nemocnici stretnete Jacoba, s ktorým si môžete pohovoriť. Čakajú s Coleovou dieťa. Reputácia +2.

Môžete preskúmať systémy Aethon Cluster, Attican Beta, Valhallan Threshold, Nimbus Cluster a Athena Nebula.



8. Priorita: Perseus Veil

Zaleťte do vzdialený okraj, kde sa spojte s Quarianskou vyslaneckou loďou. Na palube Normandy privítate admiralitu quarianskej flotily. Admiráli Raan, Gerrel, Koris a Xen vám povedia o situácii. Napriek dohodám a záväzkom napadli Gethov, aby získali späť svoj domovský systém, napriek tomu, že s tým nie všetci súhlasili. Začalo sa im dariť, no Gethovia sa spojili s Reapermi, čo zvýšilo ich efektivitu a ohrozuje to šance quarianov. Ich Dreadnought, z ktorého sa signál Reaperov vysiela, je silne ozbrojený a nemôžu ho zničiť, preto sa ponúknete, že s maskovacím systémom Normandy tam preniknete a odpojíte ten signál.
Tiež sa k porade potom pridá Tali. Tá v minulom dieli čelila súdu, ak ste ju neoslobodili (alebo si nepreniesli uloženú pozíciu), tak je automaticky vyhostená, no akceptujú ju, ako expertku na gethov. Ak ste ju zbavili obvinení, tak je z nej teraz admirálka Tali. Po súkromnom rozhovore s Tali môžete vyraziť. Reputácia +2.
Ak chcete, môžete si ešte v strategickej miestnosti pohovoriť s admirálkou Raan o ich flotile a jej stave.



9. Priorita: Geth Dreadnought

Možnosť získať zbrane: Arc Pistol, Geth Pulse Rifle.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Precision Scope, SMG Scope, Sniper Rifle Enhanced Scope, Shotgun Smart Choke.
Možnosť získať brnenia: Anchor Visor.


Prienik do lode
Zaleťte do sústavy Perseus Veil a v systéme Tikkun pristaňte na Gethskom Dreadnoughte. Po pristátí najprv musíte prejsť spojovacou tubou. Je to len chôdza na druhú stranu, počas ktorej si môžete všímať okolie. Musíte tiež meniť smer, teda nepôjdete rovno, ale môžete ísť aj po boku, či po strope, aby ste sa vyhli dieram, ale gravitáciu máte umelú, takže nemáte problém s tým, kadiaľ pôjdete. Keď prejdete dnu, naľavo máte vylepšenie (Shotgun Smart Choke). Choďte k rebríku a vylezte hore.
Hore preskočte ku dverám a prejdite nimi. Naľavo na prístupovej plošine sú Gethská Dáta (1875). Vylezte hore rebríkom a použite terminál, aby ste sem vpustili vašich parťákov. Tali ku vám položí pištoľ (Arc Pistol), tak si ju vezmite.

K vysielaču
Prejdite dverami a na termináli oproti je GARDIAN Research Data, ktoré si môžete stiahnuť a vedľa na termináli je aj vylepšenie (Sniper Rifle Enhanced Scope). Prejdite ochodzou a na konci aktivujte most. Za ním vás čaká pár Gethov. Prejdite dole rebríkom a na koniec ochodze. Na termináli oproti dverám sú Gethské Dáta (2500). Prejdite dverami, za ktorými sú dve miestnosti s tromi terminálmi (info o stave, signáli Reaperov). V prvej miestnosti je na prvom termináli vízor (Anchor Visor) a v druhej je napravo puška (Geth Pulse Rifle).
Prejdite dverami a pobite ďalšiu skupinu gethov. Po boji vyjdite hore na rampu. Sú tam Gethská Dáta (1250), vylepšenie (SMG Scope) a ovládanie, ktoré aktivujte. Zistíte, že odtiaľto signál nezrušíte. Dorazia ďalší nepriatelia, tak sa znova prebojujte halou na začiatok a prejdite dverami naľavo. Za dverami zlezte dole po rebríkoch. Na druhom medziposchodí sú Gethské Dáta (1250). Na treťom podlaží máte lekárničku a výhod z údržbárskej šachty.

Šachta dela
Dostali ste sa k šachte hlavného dela, ktoré likviduje quarianskú flotilu. Vždy, keď sa nabíja, prebehne šachtou elektromagnetický pulz, ktorý vám vyradí štíty, pokiaľ sa nekryjete, alebo nestrieľate spoza krytu. Za väčšími prekážkami teda ani nemusíte byť priamo v krycom móde, len stáť za nimi. Navyše sú tu aj gethovia, cez ktorých sa musíte prebojovať na opačnú stranu tunelu. Pri konci, pred rebríkmi sú Gethské Dáta (1250). Na konci použite ovládanie, vojdete do tunela, ktorým rýchlo prebehnite a ste v ďalšej šachte, v ktorej sa opäť musíte vyhýbať elektromagnetickým pulzom a prebiť sa cez hromadu gethov. Na konci šachty vyjdite na plošinu naľavo a z nej dverami. Napravo máte Gethské Dáta (1875) a uprostred na plošine použite terminál a vyvezte sa hore. Vylezte rebríkom k lekárničke a prejdite dverami.

Signál
Tu odhalíte zdroj Reaperského vysielania. Ide cez uväzneného Legióna (alebo cez Getha VI, ak je Legion mŕtvy). Zistíte, že gethi sa spojili s Reapermi len preto, lebo nechceli byť vyhladení quarianmi a keby tí nezaútočili, k spojeniu by nedošlo. Môžete mu veriť Vzor (2), alebo aj nie Renegát (2). Po rozhovore si vezmite vylepšenie (Assault Rifle Precision Scope), ktoré je hneď za vami a tiež tu máte Gethské Dáta (2500). Vyjdite hore na terasu a aktivujte terminál, čím uvoľníte Legiona a vypnete Reaperský signál.
Potom sa prebojujte cez poslednú skupinu nepriateľských gethov, medzi ktorými je aj geth Prima. Ďalší je na konci terasy. Tam zlezte dole rebríkom a utekajte do hangáru. Musíte preč, pretože quariani začali páliť na deaktivovanú loď, aj kým ste dnu. Pár prekážok a skokov, ale už žiadni nepriatelia.



E. Medzi misiami V

Vraciate sa na loď, kde sa dozvedáte o tom, že admirál Koris havaroval na planéte pri pokuse zničiť planetárne, obranné delo – vedľajšia úloha „Rannoch: Admiral Koris“.
Pridá sa k vám aj Legion. Zistíte, že ste zničili len ďalekonosný vysielač, ale ďalší je stále na planéte. Povie vám o gethskej letke, ktorej neutralizácia by zmiernila škody na quarianskej flotile – vedľajšia úloha „Rannoch: Geth Fighter Squadrons“.
Dostávate 12500 kreditov. Reputácia +15.
Samozrejme máte k dispozícii ďalšiu hlavnú úlohu „Priorita: Rannoch“, v rámci ktorej máte zničiť Reaperskú základňu na Rannochu, no predtým si splňte tieto dve vedľajšie úlohy, ktoré ste získali. Jednu treba pred začatím misie, ale môžete obe, zvlášť preto, že po Rannochu už nebudú k dispozícii.

Kým ste v strategickej centrále, môžete počuť núdzové vysielanie. Aktivujte ho. Hlási sa Konesh z quarianskej flotily, majú ťažké problémy. Hoci admirálka Raan stojí hneď vedľa vás, tak to nepočuje, no ak ju informujete priamo počas vysielania tej správy, tak mu pošle podporu, aby nestratili jeho loď a poďakuje vám za varovanie. Reputácia +5.
Môžete si pohovoriť s Garrusom, Liarou, Javikom, Jamesom. 4x Reputácia +2.
Od Samanthy dostanete ďalšiu úlohu „N7: Fuel Reactor“.
Môžete preskúmať dve nové sústavy: Silean Nebula a Argos Rho.

V citadele v Prezídiu stretnete Tali, ako sa háda s Turianským diplomatom. Podporte jedného z nich, Tali, ak ju chcete zbaliť. Reputácia +2.
Tiež ste dostali mail od Mirandy. Tretie stretnutie s ňou je opäť osobne, v Prezídiu, kde sa vám ospravedlní za to, že keď vás dávali dokopy v minulom dieli, chcela vám implantovať ovládací čip. Potrebuje zdroje aliancie, tak jej ich povoľte, aj keď tají, kvôli čomu ich chce.

Keď splníte „Rannoch: Admiral Koris“, alebo „Rannoch: Geth Fighter Squadrons“, oznámi vám admirálka Raan, že lokalizovali Reaperskú základňu vysielajúcu signál. Vzor (2) Dobre, môžeme ukončiť vojnu. alebo Renegát (2) Dobre, môžeme zničiť gethov. a Vzor (2) Nechcem gethov zničiť. alebo Renegát (2) Gethi musia zomrieť.
Hneď po rozhovore po misii „Admiral Koris“ sa pred vami Raan háda s Gerrelom cez vysielačku ohľadne postupu prieskumnej letky. Môžete podporiť jedného z nich, no pre lepší výsledok podporte Gerrela. Tak, či tak, Reputácia +2.
Po misii „Geth Fighter Squadrons“ sa háda Tali s admirálkou Xen. Tali chce, aby poslala lode k záchranným modulom, Xen chce preskúmať vraky gethov. Podporte Tali Vzor (2), alebo admirálku Xen Renegát (2). No pre väčšie vojnové aktíva podporte Xen (+45).
Keď splníte tieto misie, môžete pozvať Tali k sebe do kajuty a pohovoriť si v súkromí. Reputácia +2.

Keď budete pripravený, vyrazte za hlavnou misiou.



10. Priorita: Rannoch

Možnosť získať zbrane: Geth Plasma Shotgun.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Piercing Mod, Assault Rifle Stability Damper, SMG High Caliber Barrel, SMG Ultralight Materials.
Možnosť získať brnenia: Kassa Fabrication Gauntlets.


Po vylodení si pohovoríte s Tali a hneď sa na vás vrhne skupina gethov. Pobite ich a pri bráne, z ktorej vychádzali si vezmite vylepšenie (SMG High Caliber Barrel). Napravo od brány vylezte hore po plošinách potrubia. Hore zabite pár gethov a prejdite k rebríku vedúcemu hore. Na plošine s rebríkom sú rukavice (Kassa Fabriaction Gauntlets) a na plošine oproti je vylepšenie (Assault Rifle Piercing Mod). Vylezte hore rebríkom a ďalšou plošinou a tam na plošine zabite gethov a na konci vojdite do dverí.
Za dverami máte napravo Reaperskú technológiu (10000). Vyjdite von na ochodzu. Naľavo máte vylepšenie (SMG Ultralight Materials), pokračujte napravo. Poniže vás napadnú gethovia. Napravo od miesta útoku je vylepšenie (Assault Rifle Stability Damper). Prebojujte sa na koniec ku dverám. Naľavo pred dverami je zbraň (Geth Plasma Shotgun) a Dáta (5000). Za dverami máte Dáta (10000) a lekárničku. Prejdite do haly.
Tu sú gethi a vzadu ďalšia lekárnička. Pobite ich a aktivujte terminál na otvorenie dvier pre Legiona. Potom pobite druhú skupinu gethov a aktivujte druhý terminál. Napokon príde Geth Prima s pár menšími. Zabite ich a vyvezte sa výťahom. Hore sú ďalší dvaja Primovia. No máte tu aj Geth Spitfire, dokonca dva kusy, aby ste si pomohli. Po boji prejdite na koniec terasy, zamerajte navádzač na stroj pod vami a vaši ho zasiahnu.

Zistíte, že je to Reaper. Vylezie von a zhodí vás dole. Utekajte k vášmu transportu a nezastavujte sa, inak vás zničí. Po úteku zostávate na planéte, aby ste sa postarali o Reapera. Flotila bude útočiť, kam zameriate, takže zameriavajte červené centrum v otvore Reapera, odkiaľ po vás strieľa. Keď vypáli laser, tak sa uhýbajte a uskakujte. Zameriavať ho môžete stále, toto nie je klasická zbraň, takže zameriavanie beží, aj keď uskakujete, hoci sa spomalí. Keď ho zasiahnete trikrát, už len zamierte poslednýkrát bez uskakovania, keď sa priblíži a dorazte ho.

Záver
Keď Reapera zničíte, chce Legion/ Geth VI znovu nahrať reaperský kód do gethov. Znovu by ich to posilnilo (bez vplyvu reaperov) a zároveň by im to umožnilo získať nezávislosť ako pravých, samostatných UI. Quarini však chcú útočiť na gethov. Kód je nekompletný a tak aby bol nahratý celý, vloží do neho Legion/ Geth VI časť zo seba a zomrie.
Ak mu dovolíte nahrať kód, tak to gethov posilní a zničia celú quarianskú flotilu. Tali potom spácha samovraždu.
Ak mu to nedovolíte, tak ho zabijete a quariani vyhladia oslabených gethov.

Čo sa týka vojnových aktív, tak tu má vplyv misia z minulého dielu, kedy ste mohli pri Legionovej osobnej úlohe prepísať kód odpadlíckych gethov a posilniť tak ich rady, alebo ste ich mohli zničiť. Ak ste ich prepísali, tak pri tomto spore boli qauraini oslabení (-150) a gethov je viac (+150). Ak ste ich zničili, tak je to naopak. V podstate základné hodnoty gethov aj quarianov sú 600 (plus drobné bonusy za rozhodnutia/ vedľajšiu úlohu u quarianov a jednotka primov u gethov za vedľajšiu úlohu) a Legionovou úlohou môžete jedných posilniť o 150 bodov, alebo druhých oslabiť. Ak máte novú hru, tak žiadni gehtskí odpadlíci neboli.

Máte možnosť aj vyjednať mier, navrátiť quarianom ich domov a získať pre boj obe flotily. No na to potrebujete mať pár vecí.
Prenesenú pozíciu z minulého dielu.
Lojalitu Tali aj Legiona z minulého dielu a samozrejme obaja musia byť nažive.
Musíte v minulom dieli pri súde zaistiť, aby Tali nebola vyhnaná, takže je admirálkou a na jej slove záleží.
Musíte splniť misiu „Rannoch: Admiral Koris“ a zaistiť, že Koris prežije. Ten je tiež proti vojne a podporí vás.
Nie som si istý, či je misia „Rannoch: Geth Fighter Squadrons“ nevyhnutná, ale je to ľahká misia, takže ju môžete splniť rýchlo.
Musíte mať dostatočne veľa reputácie Vzoru, či Renegáta.
V tomto prípade Legion nahrá kód a zomiera, gethi sú vylepšení, ale keď ich už ich stvoritelia neohrozujú, príjmu mier. Vy máte obe flotily a aj Tali ako parťáčku.

Po misii
Za misiu dostávate 25000 kreditov. Môžete si znova pohovoriť s Hackettom o stave, boji a podobne.
Ak Tali prežila, je teraz vašou parťáčkou. Môžete si s ňou pohovoriť v strojovni. Reputácia +2. (Ak ste vyjednali mier, tak zistíte, že gethi im pomáhajú s osídľovaním planéty, dokonca s prispôsobením ich organizmu, aby mohli žiť bez masiek).
Diana Allersová má záujem o ďalší rozhovor, takže ju môžete pozvať na natáčanie do svojej kajuty. Ak ste boli na ňu predtým milý a ešte ste sa nezaviazali inde, môžete si s ňou užiť.
Ak Tali prežila, nájdete ju v Prezídiu na Citadele, ako vyjednáva s turianom. Pohovorte si. Reputácia +2.



11. Priorita: Citadela III

Hneď po návrate z Rannochu vás informovala asarijská radná, že si s vami chce pohovoriť. Len zájdite do Citadely, na veľvyslanecké podlažie, do pracovne Udinu. Tam sa s vami stretne a povie vám o artefakte, ktorý jej rasa ukrýva už veky na ich domovskej planéte Thessia. Mal by vám pomôcť pri nájdení katalyzátoru pre projekt Crucible. Vzor (2) Vďaka za pomoc. alebo Renegát (2) Teraz chcete pomáhať?. Tým získavate misiu „Priorita: Thessia“.



12. Priorita: Thessia

Možnosť získať zbrane: M-98 Widow.
Možnosť získať vylepšenia: Assault Rifle Extended Barrel, SMG Heat Sink, Sniper Rifle Concentration Mod.
Možnosť získať brnenia: Umbra Visor.


Po príchode máte napravo vizor (Umbra Visor), vezmite si ho a naľavo oslovte poručíčku Kurin. Sú pod paľbou a prichádza ďalšia vlna útočníkov. Vylezte k delu a začnite ich likvidovať. Sústreďte sa hlavne na brutusov, pretože musíte chrániť bariéru, ktorú udržiavajú pred útočníkmi, ale keď dostanete brutov, koste aj huskov vyliezajúcich z ľavej strany. Keď odrazíte útok, znovu si pohovorte s Kurin a presvedčte ju, aby vám pomohli. Vzor (4) Hľadám artefakt. / Crucible to zvládne. alebo Renegát (4) Poslúchajte rozkazy. / Už som reaperov dostal.
Potom ste za bariérou, tak vyrazte vpred. Na konci mosta vás čakajú kanibali a marauderi. Prejdite troskami budovy na nádvorie, kde sú ďalší. Napravo pri bráne je lekárnička, ďalšia je za nádvorím a nad ňou, pri troskách je aj Hydra Missile Launcher, čím si môžete pomôcť proti Banshee, ktorá sa tu objaví. Po boji prejdite do trosiek budovy za Banshee. Vnútri je terminál (7500). Vyjdite na dvor a napravo je zničená brokovnica (3000). Okolo vás prejde Reaper. Vybehnite na terasu, kde je asarijska ostreľovačka Cayla. Pri nej máte aj ostreľovačku (M-98 Widow) a vylepšenie (Sniper Rifle Concentration Mod). Pomôžte jej zlikvidovať kanibalov a marauderov pod vami.
Zlezte dole a pokračujte cestou ďalej k asarijke, ktorá vás bude kryť a zoženie vám aj leteckú podporu. Vzor (2) Hodila by sa pomoc. alebo Renegát (2) Nie je iná možnosť. Pobite nepriateľov nad vami. Vybehnite hore cez trosky a hneď napravo pri troskách je vylepšenie (Assault Rifle Extended Barrel). Cestou sa objavia huskovia a aj dva Harvestery. Bojujte s nimi, kým nezlikvidujú vašu leteckú podporu a odídu.

Pokračujte pred veľkú bariéru. Pred ňou je naľavo vylepšenie (SMG Heat Sink). Liara odpojí silové pole a vojdete do centra chrámu. Máte nájsť ich posvätný artefakt. Môžete si pozrieť všetky vystavené pamiatky, o každej vám Liara niečo povie (ak je s vami Javik, bude mať zaujímavé komentáre), no tá hlavná je samozrejme v strede, uprostred chrámu. Pred ňou ležia mŕtve vedkyne, s ktorými ste sa chceli stretnúť. Aktivujte sochu a zistíte, že je to proteanský maják. Potvory asarijky ho študovali celé tisícročia a získavali tak náskok pred ostatnými rasami.
Aby ste ho aktivovali, musíte spustiť štyri ďalšie artefakty. Pri tých správnych je slabá žiara z podstavcov. Je to manuskript naľavo, štít a busta napravo. Potom aktivujte maják. Zobrazí sa vám VI proteana, Vendetta. Povie vám, že Crucible nie je ani proteanský vynález. Je to niečo, na čom pracovali aj rasy pred nimi, každá na konci cyklu budovala Crucible, každá ho niečím vylepšila, ale žiadna ho nedotiahla do konca. Oni sa blížili k jeho postaveniu, no odpadlícka skupina proteanov, ktorá chcela Reaperov ovládnuť, ho sabotovala. Opakujúci sa vzorec, ako vy a Cerberus. Tiež dodá, že proteani verili, že Reaperi len slúžia vzorcu opakujúcich sa udalostí, no neovládajú ho. Kto ho ovláda, netušia. Vzor (4) Ale potrebujeme pomoc. / Daj nám šancu. alebo Renegát (4) Ešte nie je po všetkom. / Neboli ako ja.
Než sa dostanete k podstate, objaví sa Kai Leng a spojí vás s Iluzívnym Mužom. S dostatkom reputácie na neho môžete skúsiť zapôsobiť. Vzor (5) Počúvaj sa (renegátska voľba). alebo Renegát (5) Musíme spolupracovať (vzorová voľba). a bežný rozhovor Vzor (2) Zabúdaš čo je dôležité. alebo Renegát (2) Kedysi som ti veril.
Potom vás čaká boj s Kaiom. Udržujte si vzdialenosť, páľte po ňom a kryte sa, keď sa objaví loď, ktorá mu pomôže dobiť štíty. Toto sa zopakuje párkrát, keď ho doráňate. Keď mu štíty zničíte, dostane vás. Zase raz vidno, že prehnaná sebadôvera hlavnej postavy viedla k zlyhaniu. Má na lodi tím schopných parťákov, ale vezme si len dvoch. Kai si vezme údaje z majáku a odchádza. Thessia je stratená, podľahla Reaperom. Vy ste nezískali, čo ste potrebovali a so stiahnutým chvostom utekáte preč.
Napriek tomu dostanete 15000 kreditov. Reputácia +15.
Potom máte poradu, čo ďalej a Samantha má návrh, ako skúsiť Cerberus vystopovať. Vzor (4) Nie, mal som to vedieť. / Dobrá práca, zužitkujme ju. alebo Renegát (4) To nestačí. / Máme svoj cieľ. Potom si ešte môžete pohovoriť cez vysielač s admirálom Andersonom. Reputácia +2. Dostanete aj mail od Kai Lenga, aby ste vedeli, kto z vás je lepší.

Po misii
Môžete si pohovoriť s Tali pri spomienkovej stene. Reputácia +2. Pohovoriť si s Garrusom. Reputácia +2. Pohovoriť si s Liarou a Javikom, ktorí sa spolu hádajú (pre viac rozhovoru upokojte Liaru vzorovou akciou). Reputácia +2. Povedať Tali, že utešíte Liaru. Reputácia +2. No a potom utešiť Liaru. Reputácia +2. A povedať o tom Tali. Reputácia +2.
Môžete preskúmať posledné sústavy a splniť posledné vedľajšie úlohy.



13. Priorita: Horizon

Možnosť získať zbrane: M-12 Locust, M-99 Saber.
Možnosť získať vylepšenia: Pistol Scope, Shotgun Blade Attachment.
Možnosť získať brnenia: Rosenkov Materials Shoulder Guard.


Útočisko pre utečencov na Horizone je jediná stopa na Kai Lenga. O Svätyni ste predtým mohli počuť akurát rozhovor volusa a Sáry v prezídiu, kde jej on neodporúčal ísť, že je to len finančný podvod.
Keď sa priblížite zachytíte varovné vysielanie od Oriany, Mirandinej sestry, aby ste nepristávali. Po pristáti vidíte stopy po boji. Na konci nádvoria vás čakajú dvaja fantómovia a na balkóne sniperka. Pobite ich, napravo máte súčiastky (1500), na konci prejdite dverami. Za dverami je napravo lekárnička. Na recepčných stoloch pred vami sú tri zvukové záznamy, PDA a inventár (1500). Naľavo od recepcie je aj videozáznam s utečencami. Zbehnite o úroveň nižšie. Pri havarovaných transportéroch sú dva ďalšie PDA. Oproti je hala s pár vojakmi Cerberu. Uprostred je pri mŕtvom vylepšenie (Pistol Scope). Naľavo vyjdite dverami a aktivujte terminál. Je tam správa od Mirandy. Toto zariadenie nie je útočisko, ale ovláda ho Cerberus pod vedením jej otca, Henryho Lawsona. Napravo máte výbavu (1500). Vyjdite z dverí a pri vodnej nádrži aktivujte pumpu, ktorá vypustí vodu. Zlezte dole rebríkom a prejdite dvojo dverami. Za druhými je napravo trezor (1500) a naľavo pri posledných dverách náplecníky (Rosenkov Materials Shoulder Guard). Prejdite do riadiaceho centra a aktivujte terminál uprostred. Dozviete sa pravdu o tomto zariadení. Cerberus menil utečencov na huskov. Vyjdite do ďalšej haly. Naľavo je PDA a napravo vzadu je terminál s ďalšou správou od Mirandy. Zistíte, že je tu aj Kai Leng.

V ďalšej hale vás napadne skupina huskov. Sú tu dva zvukové záznamy Lawsona. V ďalšej hale sú už ravageri, marauderi a aj Banshee. Za nimi máte ďalšie dva záznamy a lekárničku. Za dverami je PDA, Výskumné údaje (1500) a tretí terminál so správou od Mirandy. V ďalšej hale sú kanibali a marauderi. Napravo máte samopal (M-12 Locust) a vylepšenie (Shotgun Blade Attachment). Naľavo sú PDA, dva zvukové záznamy a terminál, ktorý vám ukáže Mirandu, viac o práci jej otca a posunie vás ďalej. Vylezte po rebríku.
Hore máte skupinu kanibalov, ravagerov a marauderov. Po boji prejdite halou. Za dverami je lekárnička a naľavo Výskumné Dáta (3000) a ďalšie dva audiozáznamy. Vyjdite na prepravník, odpáľte kryt na ovládaní a aktivujte ho, aby ste sa presunuli ďalej. Preskočte na druhú stranu a vojdite do haly, kde vás čaká Banshee a traja brutusovia.
Po boji sa rozhliadnite. Naľavo hore je lekárnička. Vzadu je virtuálny ovládač schránok (Pod Status). Aktivujte ho a môžete na začiatku chodby otvoriť schránku na huskov. V nej nájdete pušku (M-99 Saber). Na konci haly sú už len výskumné dáta (4500).

Potom len vyjdite hore výťahom, kde je Miranda a jej otec Henry, ktorý drží jej sestru Orianu ako rukojemníčku.
Ak máte dostatočnú reputáciu, môžete použiť presviedčanie, aby Orianu pustil. Ak Miranda nežije, môžete ho nechať ísť, alebo ho zastreliť renegátskou akciou (ak ste ho renegátsky presvedčili, aby Orianu pustil). Ak je s vami Miranda, tak ho zabije ona.
Ak ho nedokážete presvedčiť, tak mu poviete, že chcete len Orianu. Ako začne cúvať k oknu, máte možnosť vystreliť, postreliť Orianu a zasiahnuť Henryho. Ak túto renegátsku akciu nevyužijete, tak on aj Oriana pri cúvaní spadnú cez okno a zabijú sa. Ak tu teda nie je Miranda. Ak tu je, tak zachráni Orianu, ale než zabije Henryho, ten ju smrteľne raní a Miranda zomrie.
Ak ste aj zachránili Orianu a Henry po Mirande nevystrelil, tak je ranená po strete s Kai Lengom, ako ste videli na videu predtým. Prežije to, ak ste sa s ňou rozprávali trikrát pomedzi misie na Citadele (varovali ju pred Lengom a poskytli jej zdroje) a splnili ste jej osobnú úlohu v minulom dieli.

Zlikvidovali ste toto zariadenie Cerberu, informovali ste o jeho hrozbe galaxiu a dostávate 15000 kreditov. Získavate Šiestu flotilu aliancie a ak to Miranda prežila, aj ju.
Po misii si ešte môžete pohovoriť s Tali (pripíja na Mirandu). Reputácia +2. Aj s Javikom. Reputácia +2. Aj s EDI. Reputácia +2. Poplňte úlohy, ktoré vám zostali, ak chcete a potom vyrazte na ďalšiu misiu. Odtiaľ je to už priama cesta až do konca, takže sa nebudete môcť vrátiť a dokončiť nedokončené. Než vyrazíte na misiu, ešte si môžete užiť vo svojej kajute, ak máte vzťah s niekým z posádky.



14. Priorita: Centrála Cerberu

Možnosť získať zbrane: M-37 Falcon.
Možnosť získať vylepšenia: Pistol Scope, Shotgun Blade Attachment.
Možnosť získať brnenia: Delumcore Overlay, Serrice Council Greaves.


Hneď po pristátí na základni Cerberu vás čaká prestrelka. Sú tu bežní vojaci, Centurioni, Atlas a aj sniperky Nemesis. Pozor tiež na stíhačky, ktoré tu štartujú, lebo vás zrania a pripravia o štíty. Keď pobijete nepriateľov, tak vylezte hneď naľavo rebríkom a použite hore terminál. Ak sa tu zdržíte cca 2 minúty, tak zahája dekompresiu hangáru a končíte. Terminálom tento príkaz zrušíte, zablokujete tiež odlietanie stíhačiek, no prilákate ďalších nepriateľov.
Potom prejdite na opačnú stranu terasy hangáru a aj tam použite terminál, čím otočíte dole štartujúcu stíhačku. Za vami je lekárnička. Na konci terasy je PDA (5000). Vráťte sa dole do hangáru a napravo od stíhačky je terminál, ktorým ju vypustite. Narazí a prebúra dieru do steny. Po výbuchu zničte Atlasa a prejdite k troskám. Nájdete tam granátomet (M-37 Falcon).
Prejdite dverami, zlezte dole rebríkom a prebojujte sa na druhú stranu šachty. Na konci, naľavo od rebríka je lekárnička a trosky (5000). Vylezte hore rebríkom a kým bude EDI otvárať dvere, môžete si pozrieť záznamy v termináli (ukazujú informácie o Projekte Lazarus, teda o vašom vzkriesení v minulom dieli). Za vami sú náplecníky (Serrice Council Greaves). Potom prejdite dverami.
Tu sa opäť prebojujte na druhú stranu podlažia, cez technikov a vežičky. Vylezte hore rebríkom, kde EDI otvorí ďalšie dvere. Tu si môžete pozrieť druhý terminál s informáciami (tentokrát o vzniku EDI. Zistíte napríklad, že ona bola pôvodne VI, z ktorej sa stala útočná UI, ktorú ste odpojili na mesiaci v prvom dieli). Naľavo máte lekárničku a napravo PDA (5000).
Prejdite dverami a choďte k diere. Ňou pokračujete ďalej, no najprv môžete ísť ešte do miestnosti za ňou. Tam je lekárnička, prilba (Delumcore Overlay) a vzadu tretí terminál s ďalšími informáciami (tentokrát o Kai Lengovi). Potom sa vráťte k diere v chodbe a zoskočte do nej. Tu nájdete zvyšky Reapera, s ktorým ste bojovali na konci minulého dielu.
Prebojujte sa okolo jeho zvyškov cez vojakov, ktorých teraz posilnia aj fantómovia a nemesisky. Úplne hore vyleziete rebríkom pri dverách. Na konci oproti dverám je lekárnička a PDA (5000). Za dverami je ďalšia lekárnička, PDA (5000) a štvrtý terminál s informáciami (teraz o výskumoch Cerberu). Potom len prejdite poslednými dverami a ste v centrále Cerberu, z ktorej k vám prehováral Iluzívny Muž. Teraz sa s vami zas spojí, no opäť len ako hologram z iného miesta. Keď si pohovoríte, sprístupní EDI proteanskú VI, ktorá vám povie, že katalyzátor je Citadela. No tú už majú v moci Reaperi a presunuli ju k Zemi.
Po rozhovoroch vás napadne Kai Leng. Má silný štít, tak ako na Thessii a občas si povolá pár vojakov Cerberu na pomoc. Keď ho zabijete, pohovoríte si ešte s proteanskou VI a odchádzate.



15. Priorita: Zem

Flotila útočí na lode Reaperov nad Zemou. Pozemné jednotky sa chystajú pristáť, no musíte najprv zničiť protivzdušnú obranu Reaperov. Potom sa musíte dostať k lúču, ktorý prenáša ľudí do Citadely, tá je totiž uzavretá a inak sa do nej nedostanete.
Hneď po pristátí je pred vami skupina nepriateľov. Keď ich pobijete, za nimi sa objaví pár brutusov. Za nimi vyjdite po troskách hore k delu. Cortez sa vás pokúsi kryť, no zostrelia ho. Ak ste mu pomohli s jeho osobnými problémami, prebudili v ňom vôľu k životu a spriatelili sa, tak to prežije, inak pri havárii zahynie.
Hore pobite ďalších nepriateľov a napravo pri vraku transportéru je M-920 Cain. Vezmite si ju a vypáľte ňou na obrovské, Reaperské delo, čím ho zničíte. Potom len musíte prežiť, kým vás neprídu vyzdvihnúť. Nájdite si vhodnú pozíciu a likvidujte nepriateľov. Keď dorazí transportér, nezdržiavajte sa nepriateľmi, budú stále prichádzať, utekajte a naskočte doň.

Po stretnutí s Andersonom prichádzate do provizórneho veliaceho tábora. Tu máte poslednú šancu rozlúčiť sa s parťákmi. Dole cez komunikátor sa môžete spojiť s tými čo prežili (Cortez, Jack, Grunt, Samara, Miranda, Jacob, Zaeed, Kasumi, Mordin) a na ulici a v budove stretnete vašich parťákov z lode, tiež je tu Primarch Victus a Wrex/Wreav. Keď si pohovoríte s kým chcete, tak napokon oslovte Andersona a vyrazíte.

Ulice Londýna
Teraz len postupujte jedinou možnou cestou vpred a likvidujte nepriateľov. Objaví sa aj Harvester, aj Banshee. V garážach budú dvaja brutusovia. Z garáže vyjdete do bytu, kde pobite marauderov a kanibalov, aby ste umožnili prechod tankom. Máte tu aj lekárničku. Prejdite von zadnými dverami na ulicu s brutusmi a maraudermi, cez obchod s maraudermi a kanibalmi a znova na ulicu. Ulicou vojdite do kaviarne, kde sú ďalší. Za dverami je aj lekárnička. V zadnej uličke je brutus, ďalší nepriatelia. Po boji prejdite uličkou. V úzkej uličke na vás vybehnú dvaja brutusi.
Prejdite na ulicu za budovou, kde sú delá pripravené na Reapera. Aktivujte ich, aby sa na ne napojila EDI a začala ich zameriavať. Než bude zameranie hotové, musíte rakety brániť, takže zase len bojujte a likvidujte všetko okolo seba. V budove napravo aj naľavo povyše máte lekárničky. V budove naľavo sú dve lekárničky a aj Hydra Missile Launcher, no ten si ušetrite, keď sa objaví Harvester, alebo na koho budete chcieť. Najprv sa pripoja dve Banshee. Keď všetkých porazíte, odpáľte rakety, no miniete. Než nastavíte druhé, dorazí asi päť brutusov, Harvester a po jeho zničení Banshee. Akoby to nestačilo, Reaper z diaľky občas vypáli na hlavnú ulicu laser, ktorá vás zabije, ak vás zasiahne. Po zničení Harvestera sa snažte skôr prežiť, než likvidovať nepriateľov. Keď vám EDI povie, že rakety sú pripravené, tak ich utekajte odpáliť a automaticky sa posúvate ďalej. Reaper je zničený a vy idete k transportnému lúču.

Záver - ukončenie
Prebehnite k lúču, cestou zlikvidujte posledných pár nepriateľov v hre a vyhýbajte sa útokom. V Citadele stretnete Iluzívneho Muža. Posledný rozhovor s ním. Ovládne vás aj Andersona a donúti vás ho postreliť. Môžete na neho vplývať, ak ste na neho vplývali aj predtým. Môžete využiť renegátsku akciu a zabiť ho. Môžete tiež využiť vzorové presviedčanie a presvedčíte ho, že je indoktrinovaný Reapermi a zabije sa sám. Ak na neho nedokážete vplývať, máte na konci rozhovoru dve renegátske akcie. Prvou môžete zachrániť Andersona, ktorého chce popraviť (ak ho aj zachránite, o chvíľu podľahne prvému zraneniu) a druhou zachránite samozrejme seba, keďže chce potom zabiť aj vás a tak vy zabijete jeho.
Potom sa vám zjaví dieťa, katalyzátor, vládca Citadely a Reaperov. Vysvetlí vám, že Reaperi boli jeho riešením na chaos. Organický život stvorí umelý a ten ho napokon zničí. Takže Reaperi vezmú organický život, časť z neho, pretvoria ho, aby ho uchovali a zvyšok zničia, aby nebolo vojny a chaosu. Nelogickosť kolosálnych rozmerov, ničenie pre ničenie, to je pointa celej hrozby, ktorá každých päťdesiattisíc rokov vyhladí všetok inteligentný život. Ale katalyzátor vám poskytne možnosť voľby, lebo to, že ste tu a že žijete, dokazuje, že jeho riešenie je nedostatočné.
Teraz vás čaká rozhodnutie, čo spraviť. Máte tri možnosti.
Môžete zničiť Reaperov, ako aj všetky syntetické bytosti vrátane gethov a EDI.
Môžete zvoliť ovládnuť Reaperov, za cenu vlastného života, takže im prikážete neútočiť.
Môžete zvoliť vytvoriť syntézu a zmeniť všetky organické bytosti na syntetické. Tým, že sa necháte rozpustiť, aby vaša DNA bola základom pre túto syntézu.

Dôsledok konca
V závislosti od EMS môžete mať len jednu, či dve z týchto možností, alebo všetky tri. Od EMS bude závisieť aj výsledok v záverečnej scénke, ako napríklad či bude pri použití Crucible Zem zničená, zdevastovaná, alebo zachránená, ako aj, či to Shepard prežije, alebo nie, alebo či prežije posádka Normandy. EMS je efektivita vašej vojenskej sily (Effective Military Strength). Tú máte nastavenú automaticky na 50%. Takže všetky Vojnové Aktíva, ktoré ste nazbierali, zužitkujete na polovicu. EMS môžete zvýšiť jedine hraním multiplayeru, čo je vrcholné svinstvo od tvorcov. Neponúkajú multiplayer ako variantu, ale ako nutnosť. Hru teda dohráte aj bez toho, no ak chcete mať ten pocit uspokojenia z maxima, nútia priaznivcov SP, aby sa otravovali s MP. Aj pri najlepšej snahe dosiahnete maximum Vojnových Aktív okolo 7400, čiže sa nedostanete na EMS 4000, čo je potrebné minimum na prežitie vašej postavy v prípade zničenia Reaperov. Pri zvyšných možnostiach Shepard neprežije.

Tak či tak, je jedno, či Shepard prežije, alebo nie, pretože celá galaxia je odsúdená na zánik. Uvidíte, ako budú zničené všetky Masové Relé v galaxii. To sa stane pri všetkých troch možnostiach. Z DLC Arrival vieme, že výbuch Relé zničí celý systém, takže bez ohľadu na záverečnú scénku, by mala byť zničená Zem (Shepard, aj všetky spojenecké vojská), ako aj domovské svety všetkých vyspelých rás s miliardami obetí.

Ak by však aj tento výbuch bol iný kvôli Citadele a Crucible (ale pred čím potom utekala Normandy?), tak svety nebudú zničené výbuchom, no všetci sú stratení. Bez Masových Relé nie je možné cestovať galaxiou, alebo len veľmi pomaly. Takže celá galaktická civilizácia, tak ako sme ju spoznali, zaniká. Vzdialené kolónie upadnú do doby kamennej bez dostatočnej pomoci, problémy pohltia svety zasiahnuté vojnou, krogani, turiania a quariani mimo domovských svetov pomrú, keďže nemôžu konzumovať iné potraviny. A posádka Normandy (ktorá vás z nevysvetliteľného dôvodu opustila a ušla od Zeme, to sú teda priatelia) havaruje na nejakej opustenej planéte. Tali a Garrus zomrú bez jedla, Joker bez liekov a ostatní môžu dúfať, že dožijú v opustení staroby.
Ešte pri samostatnej hre by to možno bolo akceptovateľné, ale pri trilógii? Toto bola maximálna rana pod pás od tvorcov, za čo si vyslúžili veľkú kritiku od fanúšikov. Na čo vyhlásili, že sú ochotní prijať konštruktívnu kritiku, ale nenechajú sa vydierať neopodstatnenou nevôľou hráčov na úkor kreatívneho cítenia vývojárov. Takú kreativitu si môžu strčiť. Kreatívne môžu ponúknuť jeden takýto debilný koniec, ale nie všetky. Až po úplný záver je trilógia Mass Effect úžasná hra s pútavým príbehom plným emócií a čo je hlavné, hráč sa tu cíti, že naozaj záleží na tom, čo robí. Od prvého dielu po koniec tretieho, kde záverečná scéna pokazí celý dojem z trilógie. Vo väčšine hier má hráč nalinkované, čo musí robiť. Aj vo voľnejších hrách rozhodnutia nemajú veľký vplyv (napr. v TES: Oblivione ste záchranca ríše, ale ľudia na vás stále vrčia ako na niktoša). Tu dokázali niečo neuveriteľné, keďže veľké a aj dosť malých rozhodnutí sa odrážajú na tom, ako ostatní vnímajú vašu postavu, na životoch ostatných, na celých civilizáciách. Ale pri takomto konci nemá zmysel, že ste dokázali vyliečiť kroganov, vytvoriť krogansko-turianskú alianciu, uzmieriť gethov a quarianov, zachrániť akúkoľvek drobnú postavu, obetovanie priateľov, získavanie spojencov.

A aj tá možnosť zničiť všetok syntetický život. Podporujete EDI v humanite a vo vzťahu s Jokerom, presvedčíte gethov, že môžu spolunažívať s quarianmi, len aby ste ich zničili. Vždy rozhodujete vy, ale tu máte určené, čo si môžete zvoliť. A navyše to vyzerá, že Reaperi dostanú, čo chcú. Galaxia je ochromená na dlho, ak nie na veky. Ak zvolíte syntetizáciu celého sveta, tak v podstate tiež dostanú, čo chcú, pretože chceli zlikvidovať biologický život. Navyše od počiatku bojujete za to, aby si ľudstvo, ako aj iné rasy mohli voliť sami svoj osud. No a tu bez váhania zvolíte za nich. Hráte sa na Boha a ovplyvníte/ zmeníte všetkých a všetko. Možno je posolstvom trilógie to, že slobodná vôľa neexistuje. Každá možnosť evokuje pocit, že ste zlyhali a prehrali, napriek vášmu úsiliu počas troch dielov.

Hráč samozrejme čakal nejaké obete, možno aj stratu hlavnej postavy (ktorá by si po všetkom, čím si prešla, rozhodne zaslúžila trochu toho pokoja a happy endu), ale iste nie, že všetky jeho rozhodnutia vyjdú na zmar. Toto je proste podraz.
Údajne má vyjsť DLC, ktoré by malo koniec osvetliť. Len ho detailnejšie vyobraziť, nie ponúknuť ďalší koniec, pretože tak to kreatívne cítia vývojári, ktorí zabúdajú, že robia hru pre hráčov a netvoria obraz, či báseň, ktorá by mala byť ich kreatívnym vyjadrením.
No toto je len ďalšie svinstvo, keď už investujete do troch hier, záver musí byť jasný tu. To je ako keby vám v kine stopli film pred koncom a na záverečných 15 minút by ste si museli kúpiť ďalší lístok. Nemal by byť hráč po TROCH hrách odmenený tým, že uvidí poriadne, ako sa vyvíja svet, o ktorý bojoval, ako žijú postavy, ktorým pomohol prežiť, ak prežije sám, či sa vráti k svojej láske? Aj v iných hrách nám ukazovali na konci dôsledky hráčových rozhodnutí, keď ich hra poskytovala. A hra, teda vlastne trilógia, ktorej najväčšou devízou je práve rozhodovanie, toto neposkytne?

V prípadnom pokračovaní (o ktorom tvorcovia už hovorili) z tohto sveta by som chcel rozhodne vidieť svet, ktorý sme spoznali počas týchto troch dielov a ako sa vyvíja po vojne (najideálnejšie priamo s rozhodnutiami, ktoré sme spravili, ako liečba, či zrada kroganov, zmierenie gethov a quarianov, či vyhladenie jedných z nich) a nie svet za päťsto, či tisíc rokov, keď odhalia nový spôsob cestovania vesmírom bez relé. Taktiež je otázne, či implementujú voľbu syntézy, alebo ju proste znegujú. Takto sa úplne vytráca chuť znovu hrať hru, alebo nejaké DLC spred konca tohto dielu.
Týmto koncom zabili celý potenciál toho, čo vytvorili a v hráčovi zanechávajú len sklamanie.

Hlavné úlohy | Vedľajšie úlohy | Ostatné

Súvisiace hry Mass Effect Legendary Edition
Mass Effect: Andromeda
Mass Effect 3: Citadel
Mass Effect 3: Reckoning
Mass Effect 3: Omega
Mass Effect Trilogy
Mass Effect 3: Retaliation
Mass Effect 3: Leviathan
Mass Effect 3: Earth
Mass Effect 3: Extended Cut
Mass Effect 3: Rebellion Pack
Mass Effect 3: Resurgence Pack
Mass Effect 3: From Ashes
Mass Effect 2: Arrival
Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker
Mass Effect 2: Overlord
Mass Effect 2: Kasumi - Stolen Memory
Mass Effect 2
Mass Effect: Pinnacle Station
Mass Effect: Bring Down the Sky
Mass Effect



Diskusia Príspevkov: 19 Hodnotenie
256 hlasov

100
60
20

80
40
0
55
Zobraziť všetky Pridať príspevok



| Návody | Autori |




© 99-2022 ABCgames.sk 
Facebook
 ABCgames.SK | CZ | E-shop hry |